Join US!

25 mai 2011

Cyprinidae

Cyprinidae este numele unei familii taxonomice denumită şi familia crapului ea cuprinde ca. 2.500 de specii fiind cea mai numeroasă familie din categoria peştilor osoşi (Osteichthyes). Aceşti peşti au un areal de răspândire care se întinde în America de Nord, Europa, Africa şi Asia.
Caractere generale
Speciile din această familie pot avea o lungime sub 2 cm putând atinge uneori în cazuri excepţionale o lungime de peste 2 m. Peştii sunt lipsiţi de dentiţie fiind înlocuită de o formaţiune osoasă în apropiere de faringe asemănătoare dinţilor care sunt aşezaţi pe două trei rânduri. Cyprinidaele n-au stomac propriu zis esofagul se continuă direct cu intestinul. Vezica înotătoare este compartimentată care este legată prin opt oscioare de urechea internă, acestea au rolul de a transmite vibraţiile urechii.
Răspândire
Iniţial peştii au fost răspândiţi pe toate continentele cu exepţia Australiei, Noii Zeelande, Madagascarului, Americii de Sud şi insulelor din Oceania. Ei trăiesc de obicei în apele dulci cazuri de excepţie „Leuciscus idus”, „Abramis brama” şi „Pelecus cultratus” care trăiesc în Marea Baltică sau ape sărate de pe continent care au un conţinut de sare între 1 ‰ şi 10 ‰. In Asia speciiile Scardinius sunt peşti care pot trăii şi în mare. In Europa peştii din această familie nu trăiesc în Norvegia, Islanda şi peninsula Kola. In Africa şi Asia aceşti peşti ne se pot întâlni în regiunile de deşert ca Sahara sau peninsula Arabică. De asemenea nu se pot întâlni în regiunile polare ca Siberia de Nord, aproape de cercul polar, peninsula Kamceatka, nordul insulelor Filipine, Sulawesi, la est de linia Wallace, Noua Guinee, Australia şi Madagascar ca şi toate insulele din Oceania. In America de Nord peştii trăiesc între cercul polar şi tropicul racului, nu trăiesc pe Terranova sau în nordul Labradorului, iar în Alaska se pot întâlni numai pe cursul superior şi mijlociu al fluviului Yukon. Unele specii endemice ca „Pseudophoxinus stymphalicus”, care trăiesc în Peloponez sau Grecia centrală au un areal de răspândire foarte redus. Cyprinidaele constituie o sursă importantă de hrană pentru om, în unele ţări mai puţin dezvoltate fiind principala sursă de hrană.
Hrănire
Majoritatea peştilor din această familie consumă hrană vegetală, alge dar şi animală ca nevertebrate mici. Cazuri de excepţie sunt „Ctenopharyngodon idella” şi „Hypophthalmichthys molitrix” care consumă numai fitoplancton iar avatul „Aspius aspius” care este un peşte răpitor.