Join US!

26 mai 2011

Ciresul

Cireşul (Prunus avium), este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis - pasăre, denumire care datorează faptului că cireşele sunt o hrană preferată de păsări.
Morfologie
Cireşul este un arbore ce atinge înălţimea de 15 - 20 m, mai rar ajunge să aibă 30 de m. Pomul are o coroană circulară, sferică, crengile sunt în general scurte şi groase. Coaja cireşului este friabilă de culoare cenuşiu roşcată, tulpinile tinere au la început scoarţa netedă urmând ca apoi scoarţa să devină zgrunţuroasă. Frunzele sunt de formă oval alungită, zimţate pe margini şi ascuţite la capăt. Lungimea frunzelor este între 6 - 15 cm, iar lăţimea de 3,5 - 7 cm. Florile sunt grupate frecvent câte două sau câte patru, o floare are un diametru între 2,5 - 3,5 cm. Fructele pot fi de culoare diferită cu nuanţe de la roşu spre galben până la negru, ele fiind de formă sferică sau elipsoidală, cu un diametru de 6 - 25 mm, în mijlocul fructului cărnos se află un sâmbure rotund cu mărimea de 7 - 9 mm.
Areal de răspândire
Cireşul în forma sălbatecă ca areal natural este răspândit în regiunile submeridionale şi temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului. Limita de nord în Europa fiind paralela de nord de 54°, spre est linia care uneşte localităţie Minsk, Kursk, Voronej şi Rostov, spre sud Asia Centrală de sud. Prin cultivare de către om apare acum în Africa de Nord, regiunea de est din America de Nord şi Asia de Sud.