Join US!

25 aprilie 2011

Bulgaria

Sursa
Bulgaria
Bulgaria (bulgară България, AFI: [bəlˈgarija]), oficial Republica Bulgaria (Република България, [rɛˈpublika bəlˈgarija]) este o ţară europeană situată în Peninsula Balcanică. Se învecinează cu România la nord (în cea mai mare parte de-a lungul Dunării), Serbia şi Republica Macedonia la vest şi Grecia şi Turcia la sud. La est, teritoriul ţării este delimitat de Marea Neagră.
Primele regate bulgare pe pământ european s-au format în Evul Mediu timpuriu, în secolul VII. Toate entităţile politice bulgare care au apărut mai târziu, au continuat tradiţiile Primului Imperiu Bulgar (632/681—1018), care în cursul existenţei sale a acoperit cea mai mare parte a Balcanilor furnizând alfabetul, literatura şi cultura sa între popoarele Europei de Est. Câteva secole mai târziu, în urma declinului celui de Al Doilea Imperiu Bulgar (1185—1396/1422), ţara bulgarilor a intrat sub controlul otoman pentru o perioadă de aproape cinci sute de ani. Războiul ruso-otoman (1877-1878) a permis Bulgariei să se restabilească ca o monarhie constituţională. Semnarea tratatului de la San Stefano marchează renaşterea statului bulgar. Bulgaria şi-a declarat independenţa faţă de Turcia Otomană în 1908, imediat după Revoluţia Junilor Turci. După Al Doilea Război Mondial, Bulgaria a devenit un stat comunist într-o zonă de influenţă a Uniunii Sovietice. Todor Jivkov a dominat statul din punct de vedere politic pentru treizeci şi trei ani (perioadă între 1956 şi 1989). În 1990, după Toamna Popoarelor, Bulgaria a devenit o republică democrată capitalistă.
Acum, Bulgaria este o democraţie parlamentară organizată ca republică constituţională unitară. S-a integrat în Uniunea Europeană în 2007, iar în NATO în 2004. Are o populaţie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.
Geografie
Din punct de vedere geografic şi al climei, Bulgaria prezintă o diversitate notabilă, cu peisaje variind de la vârfurile alpine acoperite cu zăpadă, în Rila, Pirin şi Munţii Balcani, la vremea temperată şi însorită de pe coasta Mării Negre, la Câmpia Danubiană tipic continentală (antica Moesie), în nord, până la puternica influenţă mediteraneană pe văile macedoniene şi zonele joase din sudul Traciei.
Bulgaria este formată din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia şi Macedonia. Sudvestul muntos al ţării prezintă două lanţuri alpine - Rila şi Pirin - iar mai la est sunt munţii Rodopului, mai scunzi, dar mai extinşi. Muntele Rila include şi cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică, Musala, cu 2.925 m; întinsul lanţ al Munţilor Balcani este orientat pe direcţia vest-est de-a lungul ţării, la nord de faimoasa Vale a Rozelor. Dealuri şi coline se pot găsi în sudest, de-a lungul coastei Mării Negre în est, şi de-a lungul principalului râu al Bulgariei, Dunărea, în nord. Alte râuri importante sunt Struma şi Mariţa, în sud. Există aproximativ 260 de lacuri glaciare în Rila şi Pirin, mai multe lacuri mari pe coasta Mării Negre, şi mai mult de 2.200 de lacuri amenajate. Izvoarele minerale sunt abundente, localizate în special în sudvestul şi centrul ţării, la dintre munţi.
Bulgaria are o climă temperată, cu ierni reci (cu multe precipitaţii) şi veri calde şi uscate, precum şi cu o influenţă mediteraneană de-a lungul coastei Mării Negre. Efectul de barieră a Munţilor Balcani influenţează clima de-a lungul ţării : nordul Bulgariei este ceva mai răcoros şi ploios decât regiunile sudice. Precipitaţiile medii din Bulgaria sunt de aproximativ 630 mm pe an. Cela mai aride regiuni sunt Dobrogea şi partea nordică de coastă, în timp ce părţile cele mai înalte ale munţilor Rila şi Stara Planina prezintă cele mai mari cantităţi de precipitaţii. În timpul verii, temperaturile din sudul Bulgariei depăşesc de obicei 40 de grade, dar rămân mai scăzute pe coastă. Cea mai mare temperatură de până acum a fost 46,7 grade Celsius, înregistrată lângă Plovdiv.
Ţara deţine zăcăminte de minerale relativ importante, incluzând rezerve vaste de lignit şi antracită, sau minerale neferoase precum cuprul, plumbul, zincul şi aurul. Există depozite mari de mangan în nord-est. Depozite mai mici de fier, argint, cromit şi nichel sunt de asemenea prezente. Bulgaria este bogată în sare, gips, caolin şi marmură.
Peninsula Balcanică îşi are numele de la lanţul muntos Balkan sau Stara Planina, care se întinde de-a lungul centrului Bulgariei, ajungând până în Serbia de est.
Turism in Bulgaria
Turismul este un sector economic important al Bulgariei, contribuind cu aproximativ 5% la Produsul Intern Brut.
În această ţară, sunt mai multe locuri istorice precum şi staţiuni de iarnă ca şi Boroveţ, Bansko şi Pamporovo. Alte staţiuni, ca şi Nessebar, Sozopol şi Varna sunt pe coasta Mării Negre şi sunt populare vara.