08 ianuarie 2012
Windows 8: Reset and Refresh
Multe din laptop-urile noi (Sony, HP, Lenovo) au inclus un sistem de resetare a sistemului de operare la parametrii cu care el a venit initial. Adica un Windows 7 proaspat instalat impreuna cu cateva programe/aplicatii mai mult sau mai putin folositoare.
De cele mai multe ori aceasta functionalitate are nevoie de propria partitie, de obicei de aproximativ 20GB. Avand in vedere dimensiunile HDD-urilor de acum (sute de GB), acest lucru nu ar trebui sa fie o problema. Dar daca luam in calcul capacitatea de stocare actuala a SSD-urilor va trebui sa cautam o alta solutie.
Una dintre acestea ar putea fi crearea unui backup Windows 7 pe un HDD extern (stiu ca am mentionat un tutorial… pasii sunt simpli… dar operatiunea dureaza destul de mult – mai ales pentru un sistem destul de incarcat cu programe ). Dar asta implica timp (poate fi si programata) si cateva cunostinte.
Ei bine in Windows 8 aceasta functionalitate a fost regandita si simplificata (de ce oare de-abia acum?!?). Exista acum doua variante de “reimprospatare” a sistemului de operare:Reset si Refresh.
Windows 8 Reset
Functia Reset din Windows 8 ofera reinstalarea sistemului de operare stergand toate datele personale, aplicatiile si setarile sistemului de operare anterior. Este, de fapt un “clean install” automatizat al sistemului de operare.
Pasii pentru realizarea resetarii sunt destul de simpli:
0. selectarea optiunii de resetare din meniul PC Settings (cunoscut acum drept Control Panel)
1. bootarea in Windows 8 Recovery Environment (Windows RE)
2. are loc stergerea partitiei pe care Windows 8 a fost instalat
3. are loc reinstalarea sistemului de operare Windows 8
4. PC-ul este repornit in sistemul de operare proaspat instalat
Cel mai practic scenariu in care eu vad aceasta functie utilizata este atunci cand schimbam utilizatorul unui PC (sau in cazul Windows 8, a unei tablete). Oferim calculatorul ca nou (dupa ce ne salvam datele) in doar cateva click-uri.
Microsoft promite ca datele nu vor putea fi recuperare de catre altcineva (probabil prin rescrierea sectoarelor), dar operatiunea va fi ceva mai indelungata.
Windows 8 Refresh
Functia Refresh este, de fapt, functia mult asteptata de restaurare a sistemului de operare Windows la parametrii initiali. Aceasta pastreaza toate setarile si datele utilizatorului precum si aplicatiile Metro instalate in Windows 8 dar reinstaleaza totodata sistemul de operare.
Atentie totusi! Windows 8 Refresh nu salveaza si aplicatiile care nu se gasesc in Windows Store (in principiu cele non-Metro) ceea ce inseamna ca nu s-a gasit o solutie pentru aplicatiile actuale si ca, cel mai probabil, nici nu se cauta asa ceva, solutia ramanand back-up-urile regulate.
Printre setarile si informatiile salvate regasim:
- conexiunile wireless
- conexiunile mobile la internet
- setarile BitLocker si BitLocker To Go
- setarile de personalizare precum imaginea de fundal a desktop-ului sau a ecranului de stand-by
Procesul este la fel de simplu:
0. selectarea optiunii de Refresh din meniul PC Settings (cunoscut acum drept Control Panel)
1. bootarea in Windows 8 Recovery Environment (Windows RE)
2. are loc salvarea informatiilor utilizatorului, a programelor si a setarilor pe aceeasi partitie
3. are loc reinstalarea Windows 8
4. Windows RE restaureaza informatiile personale, setarile si aplicatiile pe noul sistem de operare
5. PC-ul este repornit in sistemul de operare proaspat instalat
Nota: Foarte important de stiut, cred, ca ar mai fi faptul ca functiile Reset si Refresh pot fi accesate si selectate si din meniul de boot al Windows 8, accesand Windows Recovery Environment. Adica nu este nevoie sa avem Windows 8 pornit pentru a accesa astfel de functii si cred ca le vom gasi utilitatea tocmai atunci cand sistemul de operare refuza sa porneasca.