21 decembrie 2011
Giulgiul din Torino, ce l-a acoperit pe Iisus, este autentic
In urma efectuarii unor noi cercetari, oamenii de stiinta italieni au comunicat, cu cateva zile inainte de Craciun, ca imaginea imprimata pe Giulgiul din Torino nu ar fi putut fi falsificata cu niciun fel de tehnologie din perioada medievala.
Foto: badarchaeology
Potrivit acestora, panza ar putea fi autentica, mai ales daca tinem cont de faptul ca forma care apare pe giulgiu poate fi reprodusa doar cu ajutorul unor lasere cu raze ultraviolete.
Cu doar cateva zile inaintea Craciunului a fost publicat un nou studiu, din care reiese ca una dintre cele mai importante si misterioase relicve ale crestinismului - Giulgiul din Torino - nu este un fals medieval, ci ar putea fi chiar autentica panza care l-a acoperit pe Iisus Hristos, dupa moarte, informeaza The Telegraph.
Oamenii de stiinta italieni au facut o serie de experimente care arata ca imaginea de pe giulgiu - forma trupului lui Hristos - nu ar fi putut fi falsificata cu ajutorul unei tehnologii din perioada medievala.
Rezultatul cercetarilor ar putea fi un cadou de Craciun pentru cei care cred in autenticitatea Giulgiului din Torino, dar este posibil ca scepticii sa se indoiasca de autenticitatea panzei folosite dupa crucificarea lui Hristos, acum 2.000 de ani.
Scepticii au sustinut multa vreme ca giulgiul este un fals medieval, iar testarile cu carbon efectuate in laboratoarele din Oxford, Zurich si Arizona, din anul 1988, au relevat faptul ca acesta ar data din perioada 1260-1390.
Rezultatele acestor teste au fost contestate insa deoarece bucatile de fibra din tesatura expertizate nu au fost autentice, ci doar niste fire folosite pentru repararea relicvei, atunci cand giulgiul a fost deteriorat de foc, in Evul Mediu.
Noul studiu reprezinta cea mai recenta dovada, misterul din jurul giulgiului framantand oamenii de stiinta timp de secole si dand nastere la o adevarata "industrie" de cercetare a panzei sacre, la carti si filme documentare de televiziune.
"Imaginea dubla (fata si spate) a unui om biciut si crucificat, care este putin vizibila pe panza Giulgiului din Torino, are multe caracteristici fizice si chimice care sunt extrem de speciale. Culoarea este imposibil de obtinut intr-un laborator", a concluzionat unul dintre expertii de la Agentia Nationala pentru noi tehnologii si energie din Italia.
Oamenii de stiinta "au identificat procesele fizice si chimice capabile sa genereze o culoare similara cu imaginea de pe giulgiu". Ei au ajuns la concluzia ca o umbra exacta, asemenea celei imprimate pe panza, ar putea fi produsa numai cu ajutorul unor lasere cu raze ultraviolete, care nu existau in timpurile medievale.
Oamenii de stiinta au folosit impulsuri de lumina ultravioleta pentru a reproduce tipul de imagini care apar pe panza. Ei au stabilit ca imaginea omului cu barba de pe panza ar fi putut fi creata cu ajutorul unei "anumite forme de energie electromagnetica (cum ar fi un flash de lumina)".
"Noi compunem piesele unui puzzle stiintific, complex si fascinant", se scrie in raportul cercetatorilor italieni.
"Ca oameni de stiinta, ne-am preocupat doar de procesele verificate stiintific. Speram ca rezultatele finale sa deschida o noua dezbatere filosofica si teologica, dar vom lasa concluziilor expertilor si, in cele din urma, constiintei oamenilor", a spus profesorul Paolo Di Lazzaro, coordonatorul echipei de cercetare.
Cercetarile au fost efectuate in laboratoarele din Frascati, un oras italian faimos pentru vinurile sale albe. S-au facut 120 de ore de experimente cu ajutorul razelor X si ultraviolete.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca semnele de pe panza nu au fost facute cu ajutorul vopselelor, pigmentilor sau colorantilor, iar imaginea nu a fost "creatia unui artist", dar in acelasi timp ea nu poate fi explicata in mod stiintific.