21 decembrie 2011
Cele mai bogate surse de vitamina C și Beneficiile lămâii
Vitamina C, în afara faptului că este inamicul nr. 1 al răcelii, are efecte anticancerigene prin prevenirea transformării nitraţilor şi nitriţilor din alimente în substanţe cancerigene, dar este necesară și pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinţi, ligamente, tendoane, cartilagii.
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi cele mai bogate alimente în vitamina C sunt:
1. Acerola. Este denumită şi vişină de Barbados, iar fructele sale sunt o sursă preţioasă de vitamina C.
2. Măceşele. Acestea sunt “campioane” la vitamina C şi conţin licopen, o substanţă care previne oxidarea celulelor.
3. Cătina. Fructul de cătină conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.
4. Ardeii iuţi. În 100 g de ardei iute se găsesc în medie între 80 şi 300 mg de vitamina C.
5. Coacăzele negre. Coacăzele negre sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, cu o concentraţie de patru ori mai mare decât cea din portocale.
6. Urzica. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului prin conţinutul de vitamina C, A, B12, E şi K.
7. Pătrunjelul. Conţine mult betacaroten, vitaminele K şi B12, calciu, fier, fosfor şi de 4 ori mai multă vitamină C decât citricele.
8. Roşii în ulei. Una dintre cele mai importante surse de vitamină A şi vitamină C, acid folic, calciu, potasiu.
9. Kiwi. Fructele kiwi sunt mai bogate în vitamina C decât portocalele. De asemenea, acesta mai conţine toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.
10. Varza de Bruxelles. Conţinutul ridicat de vitamina C contribuie la întărirea rezistenţei naturale, deci la prevenirea bolilor.
11. Ardeiul gras. Compoziție : vitamina C (conține mai multă vitamina C decât citricele ), A, B1, B2, E, minerale, capsicina (o substanță picantă cu proprietăți revulsive și conținut scăzut de proteine, grăsimi și glucide) Valoare energetică: 21Kcal/100gr; 200 gr de ardei asigură necesarul de vitamina C al uni adult pe o zi.
Iar eu aș adauga la această listă și lămâia. Este binecunoscut faptul că atunci când cineva este răcit are neaparată nevoie de ceai cu lămâie sau doar lămâie, deoarece acest fruct ajută prin mai multe mecanisme prin care ajută organismul: are efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lămâie au proprietatea de a scădea febra.
Mai este cunoscut faptul că vitamina C, adusă în organism printr-un aport crescut de citrice, ajută la scaderea riscului de cancer de colon, la scăderea acidității gastrice și menținerea unui tonus intestinal crescut (îmbunătățind astfel digestia).
Consumul citricelor este indicat de asemenea în afectiunile renale. În primul rând lămâia are un rol diuretic, permițând astfel curățarea frecventă a căilor renale și a vezicii urinare, ceea ce scade semnificativ riscul de infecție urinară. Deși nu ne-am fi așteptat, lămâia ajută la scăderea acidității renale deoarece acidul citric se transformă în sare, contracarând mediul acid de la nivel renal și scăzând astfel riscul de litiază renală.
Efecte în înfrumusețare: ajută la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice și creșterea tonusului vascular, iar produsele dermatologice pe baza de lămâie au efecte de curățare a pielii și părului, efecte astringente și tonifiante.Confera strălucire tenului și ajută la calmarea iritațiilor. Lămâia are, de asemenea, un important rol anti-matreata, asa ca puteti folosi cu incredere produse de ingrijire a parului pe baza de lamaie si va veti bucura de efectele lor.
Una dintre cele mai mediatizate actiuni ale vitaminei C in ultima vreme este efectul antiimbatranire. Acest efect este realizat prin acidul citric, care în organism este transformat în citrați (săruri ale acidului citric), căpătand rol de sistem-tampon (asemănător bicarbonatului) în organism și ajutând la alcalinizarea ph-ului (paradoxal la prima vedere – un acid ajuta la alcalinizarea ph-ului), în acest fel asigurându-se un echilibru la nivelul întregului organism și o bună funcționare a celulelor. Menținerea unui ph optim ajută la păstrarea unui echilibru ionic si hidric între membrana celulară și spațiul interstițial, permițănd celulei să-și exercite funcțiile optim și să-și păstreze structura și calitatea pentru o perioada mai lungă de timp. Pe lângă acest efect, lămâia conține antioxidanți, care acționează asupra membranei celulare, menținând celulele viabile și nepermițându-le să îmbătrânească.
Benefică pentru o siluetă perfectă
Motivul pentru care lămâia ar trebui să fie apreciată și consumată cu perseverență ar fi efectul ei în prevenirea și combaterea obezitatii. Principala modalitate prin care se realizează acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular, efect prezent la nivelul întregului organism. Din acest motiv lămâia a fost inclusă ca element de bază sau adjuvant în multe diete și ocupă un rol important printre recomandările nutriționiștilor.
Un pahar de apă calda în care se adaugă sucul de la o lămâie, consumat dimineața înainte de masă, ajuta la intensificarea activitatii tubului digestiv și la începerea arderilor celulare, punând astfel organismul la treabă cu mult înainte ca noi sa ne fi început activitatea zilnică. Apa caldă poate fi inlocuita cu ceai negru sau verde, realizandu-se astfel un efect benefic în plus, deoarece lămâia potențează efectele antioxidante ale ceaiului. Un studiu american a demonstrat că adăugarea sucului de lămâie in ceaiul verde îmbunatateste cu 80% efectele catecinei (principalul antioxidant din ceai). Catecina, ajutată de lămâie, își realizează efectul prin neutralizarea radicalilor liberi, scăzând astfel stresul oxidativ.