16 noiembrie 2011
Nori cu iod radioactiv plutesc nestingheriţi pe cer
Franţa, Suedia, Danemarca, Cehia, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Ungaria. România nu se află deocamdată pe listă. În două locaţii de pe teritoriul ţării noastre, de unde au fost prelevate şi analizate probe, rezultatele au fost îmbucurătoare. Potrivit Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", au fost prelevate probe de apă de ploaie şi de lapte în două zone – platforma Măgurele şi laboratorul subteran de la mina Slănic din Prahova. "A reieşit că nu există iod radioactiv în nici una dintre aceste zone", ne-a declarat Dumitru Drăguşin, director pentru Securitatea Nucleară în cadrul IFIN. Şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) a evaluat situaţia şi a ajuns la concluzia că "nu au fost înregistrate anomalii" în funcţionarea instalaţiilor nucleare şi radiologice.
Specialiştii europeni vorbesc despre concentraţii mici de iod 131, o substanţă care, în cantităţi mari, poate cauza afecţiuni ale tiroidei. Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) spun că dozele de substanţă nu sunt suficient de mari pentru a fi riscante pentru sănătatea oamenilor. Adevărata problemă este că nimeni nu ştie cine sau ce iradiază Europa. În prezent sunt urmate mai multe piste, iar oamenii de ştiinţă nu vorbesc la unison despre presupusa provenienţă a iodului 131. Unii cercetători spun că o posibilă sursă este o centrală nucleară, deoarece această substanţă se găseşte din plin în barele de combustibil folosite în asemenea instalaţii. Deşi exclude ipoteza provenienţei de la centrala Fukushima Daichii din Japonia, afectată de tsunamiul din martie, AIEA nu poate pune punctul pe "i" atunci când este întrebată de sursa iodului, scrie presa europeană.
La rândul lor, cercetătorii de la Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară din Franţa au anunţat ieri că, deşi nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică, urmele misterioase de iod 131 înregistrate în ţara lor ar putea proveni de la deşeuri radioactive dintr-o ţară străină, încă neidentificată. Potrivit institutului citat de AFP, originea deşeurilor aflate la originea acestei poluări cu iod 131, un element cu timp de înjumătăţire scurt, de doar opt zile, "sunt necunoscute în prezent", dar nu au nici o legătură cu accidentul nuclear de la Fukushima.
În prezent, specialiştii din întreaga lume încearcă să refacă traiectoria maselor de aer care transportă iod 131. Potrivit agenţiei Associated Press, care citează o sursă oficială şi anonimă, scurgerile de radiaţii nu s-au încheiat, iar AIEA anchetează în prezent acest lucru. Tot AP citează un alt oficial anonim, din cadrul Agenţiei pentru Securitate Nucleară din Cehia, potrivit căruia autorităţile locale sunt "100% sigure" că sursa de radiaţii nu se află pe teritoriul ţării lor, respectiv în nici unul dintre cele şase reactoare nucleare.
Posibile surse de poluare
Originea radiaţiilor înregistrate de două săptămâni deasupra Europei rămâne un mister, sursele posibile fiind numeroase – de la laboratoarele medicale la spitale sau submarine nucleare, afirmă experţi contactaţi de tabloidul Daily Mail, informează Mediafax. Potrivit specialiştilor citaţi de ziarul britanic, iodul 131, care poate să provoace cancer, poate contamina laptele şi legumele. Paddy Regan, profesor de fizică nucleară la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, a declarat că cel mai probabil este vorba despre o scurgere de la instalaţii radiofarmaceutice. El a precizat însă că iodul este folosit în tratamentul tiroidei şi multe spitale din Europa au acest produs în stoc. Massimo Sepielli, directorul unităţii pentru fisiune nucleară din cadrul companiei ENEA, este de părere că poluarea ar putea proveni "de la transportul de materiale (nucleare), de la un spital, de la un submarin nuclear...".