01 octombrie 2011
Numărul 7 – Număr sacru
Șapte zile ale săptămânii, șapte planete, șapte oceane, șapte culori primare, șapte minuni ale lumii, șapte note muzicale, cele șapte vârste ale omului, șapte păcate de moarte, șapte etaje ale iadului, șapte categorii ale judecății absolute, șapte ani de ghinioane dacă spargi o oglindă. Și mai gândiți-vă la 7UP, la cei șapte pitici sau cei șapte magnifici. Sau la suma numerelor maxime și minime de pe un zar. Chiar și Pitagora a spus că “7 e numărul perfect”.
Cereți oricui să aleagă un număr între 1 și 10 și probabil va alege 7, deoarece experiențele făcute cu privire la comportarea individuală au stabilit că este o cifră preferată de mulți, ca și culoarea albastră.
Iluzie optică – Cei 7 cai
Răspundeți la următoarea problemă:
Pe când mergeam la St.Ives
M-am întâlnit cu un bărbat cu 7 soții
Fiecare soție avea 7 saci
Fiecare sac avea 7 pisici
Fiecare pisică avea 7 pui
Pui, pisici, saci și neveste
Câți merg la St. Ives ?
(răspunsul îl găsiți mai jos)
7 este într-adevăr un număr frumos… și poate ciudat, dar în orice caz nu este magic, așa cum psihologul cognitiv George A. Miller a explicat în 1956 în lucrarea sa “Magicul număr șapte, plus sau minus doi: despre câteva limite în capacitatea noastră de a procesa informația”.
Problema de mai sus – adaptată, desigur – a fost descoperită pe papirusul “Rhind” scris de către Ahmes în Egipt în jurul anului 1650 BC. Iar răspunsul este 1. Care de altfel se întâmplă să fie și numărul de procese de gândire ce poate avea loc la un moment dat.
Papirusul Rhynd
De asemenea cifrei 7 mai corespund și cele șapte trepte ale desăvârșirii, cele șapte sfere sau trepte cerești, celor șapte petale ale trandafirului. Numărul șapte apare de altfel foarte des în Biblie: candelabrul cu șapte brațe; cele șapte duhuri care se odihnesc; cele șapte ceruri unde stau cetele cerești; Solomon a zidit templul în șapte ani. Creând lumea în șase zile, Dumnezeu se odihnește în cea de-a șaptea și o transformă în zi sfântă; odihna din ziua a șaptea marchează un legământ între Dumnezeu și om.
Numărul șapte apare, sub diverse forme si sensuri în multe tradiții ale lumii.
La mayasi, ziua a șaptea era sub semnul jaguarului, întruchipare a forțelor lăuntrice ale pământului. Această zi era plină de fast.
In Islam, șapte este un numar fast, un simbol al desăvârșirii: se vorbește de șapte ceruri, șapte tăramuri, șapte diviziuni ale iadului, șapte porți.
Tătarii din Altai se mândresc cu locurile lor de baștină, folosind expresia ”Țara mea cu șapte porți și apele mele”.
Pentru turco-mongoli numărul șapte este un număr sacru și cosmic, după cum arată Jean-Paul Roux.
În Maroc, femeile sterpe își înfășoară cingătoarea de șapte ori în jurul trunchiului anumitor copaci, apoi o agață de una din cele șapte funii legate de aceștia.
În Siria, o fată care nu-și găsește pețitor exorcizează influențele rele care o împiedică să se mărite scăldându-se în mare și lăsând să-i treacă pe deasupra capului șapte valuri. Podoabele femeii sunt în număr de șapte.
Pentru ca unui mort să i se ierte păcatele, trebuie trase șapte linii peste mormântul lui. După înmormântare, participanții se îndepărtează șapte pași de mormânt, apoi fac șapte pași spre el. Se crede adesea că sufletul mortului rămâne în preajma mormântului vreme de șapte zile.
In India, tradiția hindusă îi atribuie soarelui șapte raze: șase corespunzând direcțiilor spațiului, iar a șaptea centrului. În știința Yoga se cunosc șapte centrii subtili de forță, numite “chakra”. De asemenea, unele texte musulmane leagă cele șapte sensuri ezoterice ale Coranului de cei șapte centrii subtili ai omului.
Și în Africa numărul șapte este un simbol al perfecțiunii și al unității. La dogoni, șaptele – ca sumă a numerelor patru (simbolul feminității) și trei (simbolulul bărbăției) – reprezintă perfecțiunea omenească.