28 septembrie 2011
Top 10, maniere la masă
Credeti ca golirea unei sticle in paharul musafirului dumneavoastra este politicos? Nici macar nu va dati seama ca tocmai i-ati sugerat acestuia ca el este cel care trebuie sa cumpere urmatorul rand de bautura! Desi in multe localuri lipsa etichetei este scuzata in cazul turistilor, nu ar fi mai bine daca ati stii toate aceste "secrete culturale" dinainte? Iata o serie de astfel de "sfaturi" menite sa va fereasca de "incurcaturi culturale culinare"! Cand mancati taitei in Japonia este in regula, chiar se asteapta, sa-i sorbiti, scrie Lonely Planet.
2. Cand sunteti in China, niciodata nu va bagati betisoarele (n.r. chopsticks) vertical intr-un castron de orez, pentru ca acesta este modul in care orezul este oferit mortilor! Plus ca arata ca betisoarele parfumate care
sunt arse pentru cei aflati in nefiinta. De asemenea, este gresit sa-i dati mancare altcuiva cu betisoarele, deoarece o alta regula budista legata de inmormantare, presupune trecerea ramasitelor celor care au fost incinerati printre membrii familiei folosind betisoarele. Aceste lucruri sunt valabile in aproape toata Asia.
3. In Rusia puneti-va antebratele pe marginea mesei, nu le tineti in poala, in timp ce mancati, si tineti furculita in mana stanga, iar cutitul in cea dreapta.
4. In Nepal, asteptati sa fiti serviti si aveti rabdare cand mancati in casa altcuiva. In general, cand mancati intr-un grup, nimeni nu se ridica de la masa pana in momentul in care toata lumea si-a terminat mancarea. Daca trebuie sa plecati devreme, cereti-va scuze spunand "bistaii khaanus" (n.r. "va rog mancati incet").
5. In restaturantele din Portugalia, nu cereti sare si piper daca nu le aveti deja pe masa. A cere orice fel de condimente este ca si cand i-ati face observatii bucatarului cu privire la mancarea pregatita, iar bucatarii au un statut social foarte ridicat in aceasta tara.
6. In Franta nu discutati niciodata despre bani la masa. De asemenea, impartirea notei este considerata apogeul lipsei de sofisticare.
7. Cand vedeti pe cineva ca mananca in Mexic, strain sau nu, spuneti-i "provecho" (n.r. "pofta buna!"). Nu evitati acest obicei, deoarece inseamna a avea maniere si in plus, va da si o stare buna de spirit.
8. A manca din farfurii individuale este considerat ceva hilar, bizar si o risipa in Etiopia. Mancarea este mereu impartita dintr-o singura farfurie fara folosirea tacamurilor. Lacomia este considerata o lipsa de bun simt, asa ca incercati sa nu va indopati. Felurile care contin mancare sunt de obicei ultimele mancate, asa ca nu sariti pe ele imediat ce le vedeti.
Bautura
Foto: scumdoctor.com
1. Cand veti ceva in Japonia nu va umpleti singur paharul, ci pe cel al persoanei de langa si asteptati ca si acesta/aceasta sa faca acelasi lucru pentru dumneavoastra. Daca va umpleti singur paharul inseamna sa recunoasteti fata de toti cei prezenti la masa ca sunteti un alcoolic.
2. In Armenia, daca goliti continutul unei sticle in paharul cuiva, il obligati sa cumpere urmatoarea sticla, asa ca este politicos sa puneti ultimele picaturi din bautura in propriul pahar.
3. In Australia, "strigati" (n.r. oferiti) bauturi unui grup in momentul cand intrati intr-un pub. "Strigatul bauturilor" este un obicei care presupune ca oamenii isi ofera de baut prin rotatie. Nu plecati inainte sa oferiti de baut, pentru ca veti da dovada de un obraz foarte gros.
4. In Rusia, votka este pentru toasturi, nu pentru baut ocazional, asa ca asteptati momentul potrivit. Se asteapta ca barbatii sa bea shoturile dintr-o singura inghititura, in timp ce femeile sunt scuzate de acest obicei. Niciodata nu amestecati sau diluati votka, si nu puneti sticlele goale pe masa. Acestea trebuie puse pe podea.
5. In Suedia este o vulgaritate sa ciocniti paharele mai mult decat pentru skals-ul (n.r. "norocul") clasic.
Special pentru vegetarieni
www.flickr.com/photos/danielmorrison/144330087/
1. In Peru, multe orase turistice mari au restaurante vegetariene care ofera versiuni ale celor mai populare feluri de mancare nationale care in loc de carne au substitute din soia. In restaurantele obisnuite, variante vegetariene pot fi gasite in meniuri. Pentru a fi siguri, cereti "un plato vegetariano" (n.r. un fel de mancare vegetarian) si asigurati-va ca termenul "sin carne" (n.r. fara carne) se refera doar la carne rosie sau de porc.
2. Rusia poate sa fie dura pentru vegetarieni. Cea mai buna solutie este sa vizitati aceasta tara in timpul Postului, perioada in care multe restaurante au meniuri fara carne. In restaurantele din Moscova, Sankt Petersburg si alte orase importante veti gasi cu siguranta meniuri vegetariene, insa in general, legumele sunt fierte pana se dezintegreaza si chiar si supele vegetariene sunt facute cu carne.