
07 august 2011
Wikipedia
Wikipedia (pronunţat în română [wikiˈpedi.a] sau [vikipeˈdi.a],[1] iar în engleză /ˌwɪkiˈpiːdi.ə/ ▶) este o enciclopedie generală, disponibilă pe internet în mai multe limbi, având conţinut deschis tuturor pentru utilizare şi dezvoltare. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane şi administrată de fundaţia non-profit Wikimedia. Face parte din fenomenul recent numit Web 2.0.
Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la metoda „wiki” de a edita pagini de web în colaborare, o metodă simplă şi rapidă care permite participarea unui mare număr de persoane la redactarea aceluiaşi material. În limba hawaiiană wiki wiki, scris şi wiki-wiki, înseamnă „iute-iute”.
Proiectul a început în limba engleză la 15 ianuarie 2001.[2] Ediţia în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depăşit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depăşit 9 milioane. Ediţia în limba română are în prezent aproximativ 163000 de articole. Ulterior noi proiecte au început să construiască Wikipedia în alte limbi, în prezent existând peste 200 de proiecte, dintre care circa 100 sunt active.
Wikipedia foloseşte software liber, fiind inspirată de ideile lui Richard Stallman, fondator al Free Software Foundation, probabil primul care a propus existenţa unei enciclopedii complet libere.[3]
Acelaşi nume, Wikipedia, desemnează şi situl Wikipedia.org, unde se pot accesa articolele scrise în cadrul proiectului şi unde voluntarii participă la dezvoltarea lui.

