05 august 2011
Rezervaţia Valea lui David
Rezervaţia Valea lui David, întâlnită şi sub denumirea de Fâneaţa seculară Valea lui David, este o rezervaţie floristică situată pe teritoriul judeţului Iaşi. Ea se află la vest de municipiul Iaşi, după Fabrica de antibiotice şi terenul care aparţine viei Uricanilor, şi se întinde pe o suprafaţă de 46,35 hectare.
Aici se ajunge de pe DN 28, urmând un drum îngust aflat pe partea dreaptă a şoselei ce duce de la Iaşi la Roman. Drumul se află pe direcţia nord, printre două dealuri, pe valea pârâului Valea lui David, la o altitudine de 80-100 metri.Fâneţele se află pe coasta dealului La Coşări. Denumirea rezervaţiei provine de la naturalistul şi geograful Mihail D. David (1886-1954), fost profesor de geografie la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi. El este autorul mai multor lucrări, printre care şi Cercetări geografice în Podişul Moldovenesc, unde a dedicat câteva pagini chiar rezervaţiei care astăzi îi poartă numele. A fost confirmată ca rezervaţie floristică prin Hotărârea Consiliului Judeţean Iaşi nr. 8/1994 şi prin Legea 5/2000.
Rezervaţia cuprinde o pajişte multiseculară, cu fâneţe ce aparţin regiunii de silvostepă din nordul Moldovei, cu pâlcuri de stejar şi gorun, bogate în poieni, iazuri şi terenuri mlăştinoase, unele din ele cu soluri salinizate. Aici au avut loc numeroase alunecări de teren, formând un microrelief variat care în corelaţie cu factorii abiotici au dat posibilitatea instalării unui covor vegetal bogat în specii cu caracter pontic.
Aici se află peste 570 de specii de plante antofite [1], dintre care adevărate rarităţi floristice pentru România, cum ar fi amăreala siberiană (Polygala sibirica), bărbuşoara, clopoţeii, măcrişul de stepă (Rumex tuberosus), migdalul pitic, patlagina, stânjenei de stepă, stânjenelul, steluţa cu flori albastre, varza tătărască etc. În anul 2005 a fost identificată aici pentru prima dată în România specia de ciupercă Agaricus fissuratus [2]
De asemenea, aici se găsesc şi unele rarităţi faunistice [3], ca rădaşca (Lucanus cervus), fluturele Evergestis ostrogovichi (în a doua localitate din lume), greierul împroşcător (Dinarhus desipus), vipera de stepă moldavă (Vipera ursini moldavica), şopârla de câmp (Lacerta agilis chersonensis), precum şi păsări: fâsa de câmp (Anthus campestris), prepeliţa (Coturnix coturnix), mărăcinar negru (Saxicola torquata) sau ciocarlia de camp (Alauda arvensis).
La capătul rezervaţiei se află Iazul Valea lui David (2 ha), unde pot fi zăriţi multi peşti din soiul "crap silezian", bibani, şerpi lungi cam de jumătate de metru, vineţi pe spinare şi albicioşi pe burtă. Pe coasta dreaptă a văii sunt vipere [4].