05 august 2011
Rezervaţia floristică Frumoasa
Rezervaţia floristică Frumoasa se află pe teritoriul comunei Moara, la 4 km spre vest de bifurcaţia şoselei Suceava - Fălticeni din comuna Şcheia, satul Sf.Ilie.
Se găseşte la interferenţa florei nordice cu cea sud-vestică, interferenţă care se datorează localizării fâneţelor seculare la contactul dintre provincia floristică central-europeană şi cea ponto-sarmatică.
Fâneţele seculare de la Frumoasa au fost studiate detaliat în 1921 de către Mihai Guşuleac şi considerate de acesta ca fiind o interesantă costiţă pontică cu resturi de floră termofilă. Este formată din două planuri distincte orientate spre vest: în partea superioară, la o altitudine medie de 395 m este o pantă cu inclinaţie mare (cca. 50 grade), iar în partea inferioară apare o fâşie de fânaţ aproape plană, cu mici zone uneori înmlăştinite. În partea superioară, cu pantă mare, solul este uscat, nisipos cu un conţinut mărit de carbonaţi, iar în partea plată se găseşte un cernoziom lipsit de carbonaţi.
Din punct de vedere al florei, Aurel Procopianu Procopovici descrie în anul 1892 un număr de 26 de specii de angiosperme. Ulterior, alţi cercetători descriu flora acestei rezervaţii, printre care D. Mititelu şi V. Cojocaru care citează 483 de plante vasculare, numeroase ciuperci şi muşchi.
Multitudinea speciilor este evidenţiată de plante specifice zonelor de vegetaţie şi anume :
circumpolare : rogozul (Carex sp.);
eurasiatice : Senecia integrifolius, toporaşul (Viola pumila);
europene : paroinicul (Orchis ustulata);
central - europene : laptele câinelui (Euphobia amygdaloides);
continentale : drobul (Cytisus ustulata), stânjenelul de stepă (Iris ruthenica), dediţelul ( Pulsatilla alba), veronica (Veronica incana);
pontice: barba boierului (Ajuga laxmannii), vaneteaua (Centaurea sp.), zambila pitică (Hyacanthella leucophaea);
mediterano-pontice : Lathyrus pannonicus;
mediteraneene: usturoiul sălbatic (Albium flavum), Trinia glauca;
balcano-dacice : Centannea banatica.
Ion Nemeş a descoperit aici o nouă specie de insecte, Coleophora bucovinella, al cărei habitat se limitează doar la această zonă.
Suprafaţa rezervaţiei este de circa 9.50 ha.