21 august 2011
Fotografia - Fotografierea Focurilor de Artificii
Focurile de artificii sunt evenimente grandioase iar cunoasterea tehnicilor de fotografiere a acestora are ca rezultat obtinerea unor imagini de efect, pline de culoare si lumina. Totusi, de multe ori, imortalizarea jocurilor de artificii poate fi dificila. Acest tutorial trateaza cateva elemente esentiale de care fotograful trebuie sa tina cont in momentul fotografierii unui foc de artificii.
Pregatirea
In primul rand ai nevoie de o camera foto care permite setarea manuala a expunerii. In plus, pregateste-ti suficienta memorie si baterii de rezerva pentru a putea captura cat mai multe fotografii. E greu de evaluat pe moment cat de bine a iesit o imagine si din acest motiv recomand realizarea unui numar cat mai mare de fotografii (creste astfel si sansa de a surprinde o explozie de artificii cat mai spectaculoasa).
Un element esential de care ai nevoie este trepiedul. Cu cat e mai solid si mai stabil cu atat mai bine! Trepiedul este necesar pentru ca vei avea nevoie de timp de expunere lung, timp in care aparatul foto trebuie sa stea complet nemiscat. Este recomandat sa ai o telecomanda pentru declasarea camerei foto, astfel se evita miscarea produsa de declansarea manuala. In lipsa telecomenzii se poate utilizat functia “Self timer” a aparatului foto, dar telecomada confera o libertate si un control mai bun.
Majoritatea jocurilor de artificii se desfasoara dupa lasarea serii ceea ce inseamna ca va trebui sa folosesti echipamentul foto pe intuneric. Ia cu tine si o lanterna, se poate dovedi foarte utila, de exemplu in cazul in care iti cade o baterie pe jos, sau pentru a gasi mai usor un anumit buton, etc.
Ideal ar fi, atunci cand este posibil, sa studiezi locul in care se va desfasura spectacolul de artificii in avans, pentru a alege cea mai buna pozitie de fotografiere. Daca nu poti face asta, atunci vino devreme la locatie, in felul asta ajungi inainte ca locul sa se aglomereze si, cu putin noroc, vei gasi un loc cu vedere libera la spectacol.
© Czbrat - Fotolia.com
Cum se fotografiaza artificiile?
Cu toate ca parametrii tehnici pot varia in functie de conditii, exista totusi cateva reguli valabile in majoritatea situatiilor. Sa le luam pe rand.
Sensibilitatea (ISO) ar trebui sa fie cat mai mica (ISO 100) pentru a minimiza zgomotul de imagine. In lipsa unui trepied, se poate creste totusi sensibilitatea (nu prea ai de ales!) pentru a permite o viteza de declansare suficient de mare cat sa nu iasa imaginile miscate.
Diafragma se seteaza, de cele mai multe ori, undeva intre F8-F11. Setarea exacta depinde de distanta pana la artificii, de distanta focala a obiectivului, asa ca experimenteaza la inceputul spectacolului pana gasesti diafragama optima.
Timpul de expunere trebuie sa fie lung si poate varia undeva intre 2 si 15 secunde sau se poate alege varianta BULB. Inceraca sa declansezi in momentul lansarii rachetei si sa incetezi expunerea dupa consumarea exploziei (asta inseamna cateva secunde). Timpul ideal de expunere depinde si de diafragama si de ISO folosite. Daca vrei sa incluzi in imagine si obiecte/persoane din apropiere, lucrurile devin un pic mai complicate, dar in general folosirea unui blitz este utila. BULB-ul este foarte apreciat in aceasta situatie. Aceasta optiune permite deschiderea diafragmei cat timp butonul de declansare este apasat. In acest caz este foarte utila o telecomanda. Poti declansa in modul BULB, apoi astepti sa se consume o explozie (sau mai multe daca vrei mai multe artificii in cadru) si apoi inchizi diafragma. In cazul expunerilor lungi, poti acoperi obiectivul cu mana sau cu un obiect opac, o bucata de carton de exemplu, (ai grija sa nu misti camera) intre focuri de artificii.
Focalizarea trebuie setata manual, la infinit, deoarece artificiile se gasesc in majoritatea situatiilor la o distanta dincolo de punctul de infinit al obiectivului. Daca vrei sa incluzi si alte obiecte in cadru (cladiri, oameni, copaci, reflexii in apa, etc) asigura-te ca sunt corect focalizate. In momentul in care ai realizat focalizarea corecta, pastreaz-o!
Balansul de alb seteaza-l pe “daylight”, functioneaza in majoritatea cazurilor. Nu este recomandata setarea pe “auto” deoarece balansul de alb se poate modifica de la imagine la imagine. Sau, poti trage fotografiile in format RAW, cu balansul pe “auto” sau orice alta optiune deoarece il poti oricand modifica ulterior.
Recomandari generale
Evita aglomerarea cadrului cu foarte multe artificii. Cadrul va fi mai putin atractiv. In plus, pot sa apara zone supraexpuse datorita suprapunerii zonelor luminoase din exploziile artificiilor.
Analizeaza fotografiile capturate (incearca sa faci asta la inceputul spectacolului, cad sunt pauze mai mari intre artificii) si verifica incadrarea (pentru o incadrare ideala poti face crop mai tarziu, pe moment important este sa prinzi exploziile in intregime si nu doar partial), verifica histograma si focalizarea. Daca este nevoie, modifica setarile pentru fotografiile urmatoare.
Este recomandat sa nu foloseti o incadrare ingusta a artificiilor. Pe de o parte poti rata alte explozii aflate in zone diferite, iar pe de alta parte este greu de apreciat locul exact in care se va produce o explozie. Asa ca, alege o incadreare mai larga, ceea ce iti va creste sansele de a surprinde in intregime artificiile si poti oricand sa faci un crop in etapa de procesare.
Incadrarea altor elemente in fotografie aduce un plus de interes si face imaginea mai atractiva.