21 august 2011
Fotografia - Ce este Histograma Foto
Histograma reprezinta o unealta foarte utila in fotografia digitala. Marea majoritate a aparatele foto digitale pot afisa histograma unei imagini. De asemenea, histograma poate fi vizualizata intr-un soft de editare precum Adobe Photoshop, GIMP, etc., in scopul evaluarii fotografiei. Histograma are aspectul unui grafic care indica pozitia in care se gasesc toate nivelurile de luminozitate din fotografie.
Valorile de luminozitate (tonurile) sunt dispuse pe orizontala de la cele mai intunecate (in stanga) la cele mai luminoase (in dreapta) iar axa verticala arata cat dintr-o fotografie se afla la un anumit nivel de luminozitate. Mai pe scurt, histograma afiseaza intensitatea luminozitatii pe orizontala si cantitatea sa pe verticala. In total, histograma contine 256 niveluri de luminozitate de la 0 la 255 (de la negru pur, la alb pur), care pot fi arbitrar grupate in mai multe zone in functie de intensitatea luminozitatii.
Pentru a vizualiza histograma unei fotografii in Adobe Photoshop mergeti la Window>Histogram sau Image>Histogram (in functie de versiunea softului). Vizualizarea ei permite depistarea unor probleme de luminozitate sau de culoare. Daca se selecteaza o anumita zona a fotografiei, de exemplu cu Rectangular Marquee Tool”, in fereasta cu histograma vor fi afisate nivelurile de luminozitate ale zonei selectate.
De regula, histograma unei imagini variaza in functie de continutul acesteia si poate fi departe de aspectul histogramei ideale. Este dificil de caracterizat o histograma ca fiind una buna sau una proasta. In general aceasta doar reflecta realitatea in ceea ce priveste luminozitatea unui cadru si este decizia fotografului daca trebuie intervenit sau nu. In continuare voi prezenta cateva exemple de histograme.
Histograma supraexpusa sau subexpusa
Iata doua fotografii realizate cu expuneri diferite. Una dintre ele este sub-expusa (intunecata) iar cea de-a doua este supra-expusa (prea luminoasa). In cazul imaginii subexpuse, histograma este aglomerata in stanga, in zona intunecata. Imaginea din dreapta, cea supraexpusa are o histograma diferita, in acest caz nivelurile de luminozitate sunt aglomerate in zona de luminozitate mare a histogramei. De cele mai multe ori aceste probleme de expunere se pot corecta relativ usor. Pentru mai multe detalii privind corectarea expunerii, cititi tutorialul “Corectarea expunerii in Adobe Photoshop”.
Histograma unei fotografii fara contrast
Histograma poate arata ciudat, dar asta nu inseamna in mod obligatoriu ca fotografia este incorect realizata, graficul doar reflecta realitatea. De exemplu, in fotografia alaturata, imaginea lunii pe fundalul negru produce o histograma in care majoritatea informatiei este grupata in aria intunecata, in partea stanga. Prezenta lunii, care este luminoasa, produce doar o cantitate mica de informatie in zona din dreapta histogramei.
Situatia este inversata in cazul fotografiilor “high-key”, fotografii cu o luminozitate foarte mare.
Histograma unei imagini fara contrast suficient, contine majoritar tonuri de luminozitate medie, fara valori din zona de periferie a histogramei.
Pentru un fotograf obisnuit sa citeasca si sa interpreteze o histograma, afisarea acesteia pe ecranul aparatului foto poate fi de mare ajutor. Pe baza ei se poate corecta expunere a pentru a realiza o fotografie cat mai buna.