04 august 2011
Dependenta de calculator si cum putem scapa de ea
Pornind de la articolul lui Andrei m-am gandit sa adaug si eu cate lucruri despre dependenta de calculator. Incep prin a mentiona faptul ca dependenta nu este data de calculator (ca obiect fizic, sau cel putin nu mereu), ci dependenta o dau activitatile pe care le avem la calculator.
Ce este o dependenta?
Este necesitatea de ordin psihologic de a folosi un anumit lucru, in cazul nostru vorbim de necesitatea de a avea anumite activitati ce sunt legate de calculator.
Din punctul meu de vedere pot aparea urmatoarele dependente:
Comunicarea prin intermediul PC-ului chat/videochat, e-mail, retele sociale (hi5, matrimoniale) etc. Cand petreci foarte mult timp pe messenger, pe profilul de hi5, pe profilul de matrimoniale etc, adaugi poze, lasi comentarii, cauti statusuri deosebite, discuti cu toata lumea despre tot felul de nimicuri e cazul sa sa iti pui intrebari.
Intretinerea unui blog/site poate da dependenta, iar citirea de bloguri si site-uri de asemenea. Ai cativa bloggeri pe care ii citesti, dar din link in link iti dai seama ca au trecut 5 ore; sau ti-ai facut un blog si in loc sa scrii ceva zilnic, adaugi banere, schimbi tema, mesteresti un script, mai numeri vizitatorii din ora in ora, in cazuri de acestea e clar ca trebuie chibzuinta.
Dependenta de jocuri arcade/simulatoare/multiplayer/online; Joci “tot ce misca” te implici in competitii si petreci mult timp incercand sa devii “campion”. Gandeste-te totusi ca e doar un joc, ar trebui sa te destinda, sa te relaxeze. Daca nu te relaxeaza deloc probabil ca nu joci ce trebuie sau exagerezi;
Strangrea/descarcarea de informatii (torrente, warez); Iti place sa cauti lucruri interesante si cautand una mai gasesti si alta asadar salvezi absolut totul poate vei avea nevoie ceva mai tarziu. Linisteste-te, informatiile de obicei tot acolo raman.. limiteaza-te la ce ai nevoie atunci.
Setea permanenta de a imbunatati performantele hardware (upgrade frecvent) dar si software (intretinerea excesiva a pc-ului, cautarea frecventa a ultimelor versiuni ale programelor); Cand upgrade-ul hardware este o activitate lunara; sau cand scanezi de spyware, virusi, defragmentezi hdd-ul, cureti registrii o data pe zi sau la cateva zile iarasi e cazul sa te gandesti nitel.
Urmarirea de filme si clipuri, ascultat muzica (youtube, trilulilu, etc); E placut sa mai vezi cate un clip hazliu sau spectaculos pe youtube, insa cand te uiti si la related videos cateva ore s-ar putea sa vrei sa iei o pauza. La fel si cu ascultatul de muzica..
Hacking/cracking. No comment.
Dupa cum se poate observa cele mai multe activitati care pot da dependenta sunt legate de utilizarea internet-ului. Insa daca stam sa ne gandim, un calculator fara internet este aproape doar un obiect fizic.
O sa ziceti: ”Pai stai frate, adica daca stau si eu pe mess cu prietenii mei sunt dependent?”. Nu (neaparat). Dependent esti atunci cand primul lucru pe care il faci cand ajungi acasa, dai drumul la pc si intri pe messenger, apoi verifici si profilul de hi5, etc, si abia la culcare parasesti si inchizi calculatorul. Cand incep sa se adune “oalele de mancare” si haine aruncate prin jurul calculatorului ar fi cazul sa te intrebi daca nu cumva ar fi cazul sa iei niste masuri.
Ce se poate face?
Va puteti monitoriza timp de o saptamana folosind Manic Time. O sa aflati ce anume faceti cel mai des si ce aplicatie va mananca cel mai mult timp. Apoi puteti sa va restrictionati timpul de utilizare al aplicatiei respective folosind Timer. Work Rave este de asemenea util in restrictionarea timpului de utilizare al PC-ului, va recomanda pauze si anunta cand ati depasit timpul alocat..
Pentru cei care sunt “ademeniti” de anumite site-uri exista Lechblock, o extensie pentru Firefox cu ajutorul careia va puteti limita timpul petrecut pe site-urile mancatoare de timp.
Vreti sa va culcati la o anumita ora dar uitati sa stingeti calculatorul? Nici o problema il puteti programa sa se inchida singur/fortat cu Amp WinOFF.
Deoarece pierdeam prea mult timp cu intretinerea calculatorului am creat autoopt. Apoi am descoperit si unele din aplicatiile de mai sus si lucrurile au mers mai bine. Daca vreti sa faceti schimbari luati-o usor si sigur; schimbarile bruste nu tin mult. Va spun asta pentru ca am trecut prin majoritatea dependentelor pe care le-am mentionat mai sus si cu unele ma mai confrunt din cand in cand. Ideal este sa fiti sinceri cu voi insiva, pentru ca veti avea doar de castigat.