04 august 2011
Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mirceşti
Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mirceşti este un muzeu memorial înfiinţat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mirceşti din judeţul Iaşi. Satul se află în partea sud-vestică a judeţului Iaşi, la o distanţă de 67 km de municipiul Iaşi, ajungându-se aici de pe DE 583 (DN 28), mergând apoi 4 km pe drumul din dreapta (DC 87), aflat imediat după podul pe râul Siret.Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri şi sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soţia poetului, în satul Mirceşti, aflat la o distanţă de 4 km de Drumul European Iaşi-Roman. Iniţial au fost construite două camere şi un hol, ulterior poetul extinzând casa pentru a o face mai încăpătoare.
Casa se afla într-un parc cu stejari şi nuci seculari, plantaţi de poet, precum şi lilieci. La o distanţă de câteva sute de metri, Alecsandri a vrut să construiască iniţial o şcoală de fete [1].
În această casă modestă, a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost găzduiţi prietenii poetului aflaţi în vizită la Mirceşti: mari personalităţi politice ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt - care a concertat la Mirceşti, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lăutaru.
Prin testamentul său din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lăsat soţiei sale, Paulina, casa şi moşia sa din comuna Mirceşti. În anul 1914[2], văduva poetului şi-a lăsat întreaga avere nepoatelor sale, Elena şi Margareta Catargi, printr-un act de vânzare-cumpărare autentificat de Judecătoria Ocolului Rural Mirceşti, acestora revenindu-le obligaţia ca în termen de două luni să doneze averea liberă de orice sarcini Academiei Române [3].
În anul 1914, Academia Româna a intrat în posesia casei şi a numit un custode pentru tot inventarul. Casa s-a aflat în custodia Academiei până în anul 1944, fiind permis accesul publicului vizitator. Ca urmare a luptelor purtate în apropiere în cel de-al doilea război mondial, conacul şi exponatele au suferit o serie de daune, care a determinat necesitatea efectuării unor lucrări de restaurare.
După război, casa şi moşia lui Alecsandri au fost preluate abuziv de către statul român, trecând în administrarea Ministerului Artelor şi Informaţiilor. Odata încheiate reparaţiile, conacul a fost deschis ca muzeu memorial la data de 9 iunie 1957. Exponatele au fost reorganizate în anul 1987, apoi, în perioada 1991-1993, s-au efectuat lucrari de restaurare. La finalizarea acestora, casa memoriala a fost redeschisa publicului vizitator la 19 septembrie 1993 [4].
Odată cu înlăturarea regimului comunist de la conducerea României, Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mirceşti a trecut în patrimoniul public al Consiliului Judeţean Iaşi. În anul 2005, Academia Română, prin preşedintele său, acad. Ionel Haiduc, a introdus o acţiune în justiţie împotriva Consiliului Judeţean Iaşi, cerând restituirea în natură a moşiei din comuna Mirceşti, care a aparţinut poetului Vasile Alecsandri. Printr-o hotărâre a Secţiei Civile a Tribunalului Iaşi, Academia Română a reintrat în posesia casei memoriale, a moşiei şi a mausoleului de la Mirceşti [5].