04 august 2011
Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti
Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti este un muzeu memorial înfiinţat în casa în care s-a născut şi a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humuleşti (astăzi suburbie a oraşului Târgu Neamţ) din judeţul Neamţ. Casa a fost construită din lemn în anul 1833 (după cum indică în LMI) şi se află situată pe strada Ion Creangă nr. 8.
Casa memorială-muzeu Ion Creangă din Humuleşti se află pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Neamţ din anul 2004, având codul NT-IV-m-A-10763. [1]
Construită în 1833 de către Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa în care s-a născut şi a copilărit Ion Creangă a fost amenajată ca muzeu în anul 1951. Devenită unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezintă, dincolo de semnificaţia sa istorico-literară şi sentimentală, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei şi ariei etno-culturale în care se încadrează.
Sub acoperişul larg de draniţă, pereţii duraţi din bârne groase peste care s-a aşternut un strat de lutuială, delimitează o singură încăpere cu ferestre înguste şi o tindă unde abia puteai să te învârţi. Intrarea scundă este adăpostită de ploile repezi printr-o prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu pantă repede protejează mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole cu certă valoare etnografică.
Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul simţ şi modestia proprie ţăranului moldovean, generând un puternic sentiment de pioşenie, nu numai pentru ceea ce reprezintă ele faţă de amintirea lui Ion Creangă, ci pentru că ele sunt mărturii autentice ale tradiţiei populare a locuitorilor din această parte a ţării.
Casa memorială poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 9-17 (octombrie - martie) şi 10-18 (aprilie - septembrie).