31 iulie 2011
Universitatea Transilvania din Braşov
Universitatea „Transilvania” (UTBv) este o instituţie de invăţământ superior de stat din Braşov, România, care, prin "oferta de educaţie, prin cercetarea ştiinţifică şi prin numărul de studenţi reprezintă una dintre universităţile mari ale României, fiind şi universitatea reprezentativă din Regiunea 7 Centru." Cuprinde optsprezece facultăţi, un numar de aprox. 25.000 de studenţi si aprox. 800 de cadre didactice. Universitatea oferă : 100 domenii de licenţă la Zi, ID ṣi FR. Programul de masterat ( aprofundare sau cercetare ştiinţifică ) inseamnă: 69 programe de studii (zi, ID, FR), din care 54 de programe noi. În ceea ce priveşte doctoratul există în prezent 14 domenii. Inceputul şi dezvoltarea invăţământului universitar in Braşov işi au originea in vechile tradiţii culturale şi climatul cultural intens al oraşului. Aici, creaţia tehnică şi ştiinţifica inginerească - bine cunoscută - activitatea artistică creatoare in domeniile literaturii şi culturii populare, cât şi studiile intensive din numeroasele şcoli de toate gradele, se contopesc intr-o armonie desavârşită.
Dintre cele mai importante repere cu privire la inceputul şi afirmarea acestui centru cultural menţionăm: prima şcoală românească din Scheii Braşovului, care a fost fondată cu cinci secole in urmă, primele tipărituri ale Diaconului CORESI in limba română, Gimnaziul german Johannes Honterus, activitatea de intreţinere a spiritului naţional condusă de cunoscutul om de litere George Bariţiu şi „Gazetă de Transilvania” fondată de către acesta, asociaţia culturală Astra, care a avut un rol conducător in formarea conştiinţei naţionale, prima şcoala românească de comerţ, precum şi contribuţiile unor personalităţi ca Andrei Mureşanu, Gheorghe Dima, Iacob Mureşianu, Octavian Goga, Şt. O. Iosif, Sextil Puşcariu, Valeriu Branişte, Tiberiu Brediceanu, Ilie Cristea şi alţii.
În anul 1940 se pun bazele învăţământului superior în Braşov, în cadrul Academiei de Comerţ şi Studii Industriale. În 1948 ia fiinţă Institutul de Silvicultură, iar în 1949, Institutul de Mecanică. Din 1953, Institutul de Silvicultură devine Institutul Forestier şi în urma fuzionării dintre acesta şi Institutul de Mecanică s-a format Institutul Politehnic din Braşov. În cadrul acestui institut în anul 1959 ia fiinţă secţia de Industrializare a Lemnului, iar în 1964, secţia de Tehnologii de Fabricaţie. În 1960 se înfiinţează Institutul Pedagogic(Matematică, Fizică - Chimie, Biologie), iar ulterior în anul 1969 Catedra de Muzică.
Prin fuzionarea celor două institute, respectiv cel Politehnic şi cel Pedagogic, în 1971, se transformă denumirea in Universitatea din Braşov. Structura Universităţii din Braşov, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1285/15 oct. 1971, cuprindea opt facultăţi: Facultatea de Mecanică; Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini; Facultatea de Silvicultură şi Exploatarea Pădurilor; Facultatea de Industria Lemnului; Facultatea de Matematică şi Informatică; Facultatea de Fizică-Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Agricole şi Facultatea de Muzică. În anul 1991, la propunerea Senatului Universităţii din Braşov, prin nota Guvernului României din 4 ianuarie 1991 şi Ordinul Ministrului Învăţământului şi Ştiinţei nr. 4894 din 22 martie acelaşi an, devine Universitatea „Transilvania” din Braşov.
Începând cu anul universitar 1990/1991, facultăţilor constituite li se mai adaugă Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de Muzică, Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Ştiinţe Economice, pentru ca în următorul an universitar să-şi deschidă porţile Facultatea de Medicină şi două colegii universitare: Colegiul Universitar Tehnic şi Colegiul Universitar Forestier, Economic şi de Informatică.
În anul 1995 , Catedra de Psihologie - Pedagogie - Metodică, pe structura căreia s-a înfiinţat Seminarul Pedagogic Universitar, devine Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic, iar Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini se divide în: Facultatea de Inginerie Tehnologică şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.
În anul 1998, „Punctul local de contact în domeniul Învăţământului la distanţă” din cadrul reţelei de Centre de Studii pentru Învăţământ la Distanţă, creat prin programul PHARE, devine Departamentul pentru Învăţământ la Distanţă, care în anul '2005' îşi schimbă denumirea în Departamentul de Învăţământ la Distanţă şi Frecvenţă Redusă.
În anul 2001, Facultatea de Electrotehnică şi-a lărgit numărul de specializări, schimbându-şi denumirea în Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
În anul 2002, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice se desprinde Facultatea de Drept şi Sociologie, iar Facultatea de Ştiinţe se reorganizează în trei facultăţi: Facultatea de Matematică-Informatică, Facultatea de Litere şi Facultatea de Sport şi Educaţie Fizică. Din acelaşi an funcţionează Colegiul Universitar Pedagogic şi de Filologie şi Colegiul Universitar Medical.
În anul 2003, din cadrul Facultăţii de Silvicultură se desprinde Facultatea de Construcţii, iar Facultatea de Mecanică devine Facultatea de Inginerie Mecanică.
În anul 2004, Catedra deja existentă, de Psihologie - Pedagogie - Metodică, înfiinṭează o structurǎ autonomǎ si anume, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, anul 2009 reprezentând an jubiliar, 10 ani de funcṭionare.
Începând cu anul universitar 2005-2006, activitatea didactică este organizată pe cicluri de studii: studii de licenţă, studii de masterat şi studii doctorale. S-au proiectat noi planuri de învăţământ, noi programe analitice (fişe ale disciplinelor), s-au promovat metode moderne de predare – învăţare - evaluare, care au în vedere achiziţia de cunoştinţe şi crearea competenţelor cerute absolvenţilor de piaţa forţei de muncă.
În anul 2008 Universitatea Transilvania a aniversat 60 de ani de la înfiinţarea primei structuri de învăţământ superior la Braşov, ani de continuă dezvoltare, care au permis ca această universitate să se afirme ca entitate de referinţă a spaţiului academic românesc.