18 iulie 2011
Trucuri si sfaturi pentru amenajarea mansardei
Fie ca doriti sa eficientizati spatiul locuintei, fie ca sunteti indragostiti de aerul boem al mansardei, transformarea ultimului nivel al casei astfel incat sa devina locuibil reprezinta o solutie din ce in ce mai utilizata
Insa amenajarea unei mansarde ridica probleme atat de ordin estetic, cat si tehnic, mai ales daca aceasta nu a fost gandita pentru a fi locuita. De aceea, se recomanda ca ea sa fie proiectata special pentru a indeplini functia amintita, caz in care acoperisul si forma sarpantei trebuie sa aiba o structura bine determinata.
Mansarda – zona de agrement
In cazul in care alegeti sa-i dati mansardei destinatia de zona de distractie si relaxare, puteti opta pentru o suprafata deschisa, necompartimentata. In felul acesta, aveti posibilitatea de a adapta spatiul de care dispuneti propriilor voastre nevoi, creand un interior functional si confortabil. In aceasta situatie, geometria acoperisului si unghiul sarpantei nu reprezinta o problema in amenajarea perimetrului respectiv, acesta putand fi configurat in functie de dorintele si bunul vostru plac.
De exemplu, puteti organiza o zona de primire si conversatie amplasand cateva canapele si fotolii si o masuta de cafea intr-una din zonele incaperii. Pentru un plus de confort, puteti apela la sezlonguri si balansoare. De asemenea, este bine sa stiti ca, in cazul unei astfel de mansarde de tip open speace, ar fi binevenit si un colt de distractie. Acesta poate fi dotat cu masa de biliard, ping-pong, darts si, bineinteles, cu un sistem audio-video.
O alta posibilitate ar fi va amenajati un loc dedicat sportului si intretinerii fizice, prevazut cu diverse aparate de fitness.
Departajarea vizuala a diferitelor zone ale mansardei se poate realiza fie prin intermediul finisajelor pardoselii sau peretilor, fie cu ajutorul corpurilor de mobilier sau al paravanelor.
Deoarece interiorul beneficiaza de o dinamica aparte, determinata de inclinatia acoperisului, nu este indicat ca spatiul sa fie incarcat vizual cu obiecte decorative sau cu o cromatica obositoare, mai cu seama ca este vorba despre o suprafata destinata recreerii.
Pentru ca zona de primire sa fie luminata natural, puteti apela la o fereastra de mansarda cu dimensiuni generoase, amplasata in acest spatiu. Daca forma si dimensiunile peretelui permit, puteti monta chiar si o fereastra clasica.
Mansarda – spatiu locuibil principal
Utilizarea mansardei ca spatiu locuibil principal asigura valorificarea optima a intregii suprafete construite. Bineinteles, in acest caz, spatiul trebuie proiectat astfel incat sa asigure un grad de locuire cat mai ridicat. De exemplu, se poate recurge la o geometrie complexa a acoperisului si la o panta semnificativa, care sa permita marirea distantei intre punctele de sprijin. Se stie ca unghiurile si inclinatia acoperisului ofera incaperilor un aspect aparte si mult farmec. In cazul in care mansarda va gazdui principalele functiuni ale locuintei, se ivesc dificultati in mobilarea si organizarea acestora, tocmai din pricina acoperisului in panta. Astfel ca alegerea dimensiunilor corpurilor de mobilier si dispunerea lor vor fi impuse de forma si inaltimea peretilor.
Pentru a crea un ambient placut si functional, trebuie acordata o atentie speciala armonizarii interiorului si, bineinteles, respectarii principiilor de confort. Daca tavanul este foarte inclinat si jos, nu este recomandata aglomerarea peretilor cu corpuri de mobilier suspendate sau cu elemente decorative, care vor conferi greutate partii superioare a camerei. In cazul in care incaperea este foarte inalta, puteti construi un tavan fals, care sa va asigure confortul vizual dorit. In felul acesta, veti reduce si suprafata care trebuie incalzita in timpul sezonului rece.
Izolarea termica a intregului nivel superior al locuintei este obligatorie, in conditiile in care acesta este locuit permanent. Nu trebuie uitata nici lumina naturala, care constituie un element absolut necesar in amenajare, mai ales in cazul in care mansarda este prevazuta cu o zona de studiu sau un birou.
Sfatul specialistului
"In trecut spatiu rezidual folosit ca depozit sau afumatorie (la tara), mansarda este considerata in momentul actual cadrul ideal de locuire in mediul urban, probabil din cauza absentei senzatiei de "cutie", resimtita in camerele acoperite cu plansee de beton.
Fiecare mansarda este una particulara. In general, cele noi sunt vitrate si mai luminoase, in timp ce exemplele din blocurile (casele) mai vechi sunt mai intunecoase, din cauza geometriei structurii de rezistenta a acoperisului.
Amenajarea unei mansarde trebuie sa tina cont de orientare si de lumina naturala. Exista insa si cateva solutii care pot fi considerate "retete de succes" in majoritatea cazurilor. De exemplu, ar fi indicat ca spatiul sa fie cat mai putin compartimentat. Separarile vizuale, daca sunt neaparat necesare, ar trebui sa fie transparente, translucide sau mobile, pentru a putea permite trecerea luminii. In ceea ce priveste cromatica peretilor, va recomand albul (la indemana, testat cu succes si apreciat de cateva mii de ani in interioare). Asta nu inseamna ca nu puteti folosi si alte culori. De asemenea, ar fi bine sa evitati excesul de mobilier. Mobilele adiacente intradosurilor pantelor acoperisului (daca se impune prezenta lor in astfel de locuri) ar trebui sa fie joase (maximum pana la cota ruperii de panta). In cazul in care structura din lemn este vizibila, nu incercati sa o ascundeti, ci puneti-o in valoare si incercati sa o asortati cu pardoseala (din parchet sau dusumea)."