
14 iulie 2011
Rocile sedimentare
Rocile sedimentare sunt roci care frecvent se formează prin procesele de eroziune, transport şi depunerea aluviunilor aduse de apele curgătoare.
Astfel de roci pot avea o formă de granule nelegate între ele (nisipurile) sau o formă masivă (gresiile). O trăsătură caracteristică a sedimentelor, este structura stratificată, un strat formându-se într-un timp relativ scurt la suprafaţa pământului.
Rocile sedimentare sunt singurele roci ce pot să conţină fosile
Spre deosebire de rocile magmatice şi cele metamorfice, ele nu se formează în prezenţa unor temperaturi şi presiuni mari.
Rocile sedimentare se formează sub acţiunea agenţilor externi ce acţionează la suprafaţa pământului ca hidrosfera, atmosfera şi biosfera proces numit eroziune.
Milieu (factorii de mediu) şi Faciesul (caracteristicile rocii) sunt specifici fiecărei regiuni de formare a rocilor sedimentare. Rocile sedimentare sunt importante ca materiale de construcţie (calcar şi dolomit).
De asemenea acestea sunt rocile gazda pentru resurse de combustibili fosili constituind resursă energetică ţiţeiul şi gazele naturale, cărbunii superiori: antracitul şi cărbunele brun. Rocile calcaroase conţin cantităţi apreciabile de bioxid de carbon, cantitate ce a fost fixata în timpi geologici din atmosfera, acesta fiind una din explicaţiile conţinutului redus de CO2 al atmosferei Terrei, în comparaţie cu planetele vecine Marte şi Venus.

