18 iulie 2011
CV - Scrisoare de intentie - sfaturi
Scrisoarea de intentie contine motivatia, calificarile si exprima disponibilitatile tale fata de firma la care intentionezi sa te angajezi, intr-un format concis si atractiv. Este prima ta sansa sa faci o impresie buna, iar o scrisoare conceputa exclusiv pentru firma respectiva arata interesul deosebit pe care il acorzi acesteia. CV-ul tau poate da o multime de informatii, locuri in care ai lucrat, toate studiile terminate …etc, dar scrisoarea de intentie trebuie sa-l faca pe cititor sa se gindesca un minut in plus sa te aleaga pe tine si nu pe oricare alt candidat.
1. Chiar trebuie sa scrii o scrisoare de intentie ?
Bineinteles ! Asa cum niciodata nu trebuie sa te duci undeva neanuntat, CV-ul tau nu trebuie sa apara niciodata singur pe masa unui angajator. Scrisoarea de intentie este prima modalitate de a te prezenta, de a-ti arata principalele calitati care te fac un candidat favorit pentru jobul solicitat.
2. Personalizeaz-o pentru firma respectiva !
Oricine poate lua o scrisoare de intentie “standard” pe care sa o trimita si sa spere ca va fi invitat la interviu. In loc sa faci asa, mai stai citeva minute si scrie ceva legat direct de firma respectiva pentru a-ti arata interesul. Scrie un motiv special pentru care vrei jobul, mentioneaza un departament, un proiect al firmei la care ai vrea sa participi. Arata ca ti-ai facut temele. Adreseaza scrisoarea direct unei anumite persoane daca e posibil.
3. De ce sa trimiti si o scrisoare si un CV ?
Scrisorile de intentie trebuie sa fie clare si la obiect. Sa contina titlul jobului solicitat, citeva motive pentru care experienta ta profesionala te-ar ajuta si citeva puncte forte ale carierei tale.
4. Scoate-ti in evidenta realizarile !
Poti fi un om exceptional dar potentialii angajatori vor sa stie exact de ce ar trebui sa te ia in echipa. Lauda-te un pic ! Da citeva exemple de realizari in fostele tale joburi care crezi ca ar impresiona. Ai crescut niste vinzari cu 50% ? Ai negociat niste imprumuturi ? Ai initiat niste programe de pregatire care au dat rezultate ?
5. Scrie-ti intentiile si calificarile la vedere.
Daca te astepti ca un sef de personal sa bajbaie printr-o multime de informatii date intr-o scrisoare de intentie pentru a-si da seama de ce a fost trimisa, te inseli, nu se va intimpla niciodata.
6. Ce te face diferit ?
Subliniaza-ti calitatile si abilitatile si arata cum le poti pune in slujba firmei. Daca ai o experienta profesionala relevanta, mentioneaz-o pe scurt in scrisoare.
7. Fara informatii negative !
Niciodata sa nu incluzi mentiuni despre conflicte avute la alte locuri de munca, litigii in curs sau vreun fel de remarci sarcastice. Daca vorbesti de rau locurile unde ai fost angajat, cititorul se intreaba, pe buna dreptate, daca urmeaza si el la rand.
8. Informatii despre salariu.
Regula este sa mentionezi nivelul salariului cerut in scrisoarea de intentie (daca firma respectiva cere acest lucru) si niciodata in CV. Poti face asta sub forma: “Salariul solicitat se incadreaza intre … si … – negociabil” sau “ultimul salariu a fost de …”
9. Arata-ti disponbilitatea de comunicare.
Scrisoarea de intentie sa te prezinte ca pe o persoana foarte deschisa comunicarii. Mentioneaza ca esti disponibil pentru interviu; furnizeaza toate detaliile cum poti fi gasit (telefon, e-mail, adresa); spune ca poti fi contactat oricind pentru orice detalii ar mai fi nevoie.
10. Fii direct !
O scrisoare de intentie redactata profesionist si un CV bun iti pot deschide calea spre un nou job. O prezentare clara si fara greseli (de orice natura), construita pe cuvinte puternice, va incuraja cititorul sa parcurga cu atentie CV-ul tau si sa te cheme la interviu.