10 iulie 2011
Alegerea pachetului de gazduire web pentru site sau blog (2)
In articolul precedent dedicat sfaturilor cu privire la alegerea pachetului de gazduire web pentru site sau blog m-am axat mai mult pe criteriile ce tin de alegerea companiei de hosting (capabilitati si functii oferite). Odata aleasa compania ce ofera gazduire web, trebuie sa decideti ce fel de pachet este potrivit pentru site-ul vostru. Exista mai multe optiuni dintre care sa alegeti si este important sa cunoasteti ce avantaje si dezavantaje va ofera fiecare dintre acestea.
Cel mai important lucru la care trebuie sa va ganditi atunci cand alegeti planul de gazduire web este dimensiunea site-ului. Daca aveti de gand sa lansati un site mic de prezentare sau un blog de dimensiuni reduse, atunci un plan gazduire partajata (shared hosting) este suficient si ieftin. Dimpotriva, daca aveti de gand sa lansati un magazin electronic, un portal sau un blog de mari dimensiuni (blog de stiri spre exemplu), atunci este recomandat sa luati in considerare un plan de hosting pe servere private virtuale sau dedicate.
Gazduirea partajata (shared hosting sau gazduire shared), asa cum sugereaza si numele, presupune impartirea resurselor fizice ale unui server la mai multi utilizatori si site-urile lor.
Avantajele unui astfel de plan sunt costurile extrem de scazute si usurinta in utilizare. Preturile pentru un abonament pornesc de la 1 euro pe luna si pot ajunge si la 20-30 euro pe luna in functie de spatiul si banda oferita. Fiecare utilizator primeste acces la un panou de control de unde poate administra usor contul de gazduire (incarcare fisiere, creare baze de date, creare adrese de e-mail, etc.)
Dezavantajele gazduirii shared reies din faptul ca resursele serverului sunt impartite cu alte zeci si sute de site-uri. Astfel va puteti trezi cu “vecini” rau famati (site-uri de spam, cu continut pornografic sau care ruleaza scripturi consumatoare de resurse in detrimentul celorlalte site-uri gazduite pe acelasi server). Din punct de vedere al optimizarii SEO, site-ul dvs primeste un minus atunci cand la aceeasi adresa de IP (deci pe acelasi server fizic) gaseste astfel de site-uri rau famate. Din punct de vedere al securitatii lucrurile stau la fel de rau. Daca serverul nu este bine securizat, un hacker care a reusit sa acceseze un anumit domeniu va putea accesa intreg serverul si astfel orice domeniu gazduit pe el.
Gazduirea pe servere dedicate presupune ca un intreg server sa fie rezervat doar dvs. Acestea pot fi cu sau fara management. In cazul serverelor cu management, compania de hosting ofera un panou de control si anumite servicii de mentenanta cum ar fi: audit de securitate o data pe luna, configurare initiala, securizare server, verificarea serviciilor periodic sau backup. In cazul serverelor fara management, compania de hosting va instala sistemul de operare si va face configuratiile de baza necesare functionarii corecte a acestuia, urmand ca dvs sa instalati pachetele necesare site-ului si sa va securizati serverul. Panoul de administrare este optional in acest caz, de aceea serverele fara management sunt potrivite celor care au cunostinte de administrare servere.
Avantajele unui server dedicat sunt izolarea fizica si securitatea sporita. Resursele acestuia sunt utilizate doar de site-ul dvs. Controlul asupra serverului este total, in sensul ca il puteti accesa prin remote desktop sau ssh, nu doar prin FTP si panoul de control, deci veti putea instala ce programe va sunt necesare site-ului, fara restrictii.
Dezavantajul unui server dedicat il constituie pretul. Abonamentul lunar pentru un astfel de server fara management pleaca de la 50$, iar pentru un server cu management si panou de control plesk sau cpanel pleaca de la 150$.
Servere virtuale:
Gazduirea partajata este pentru site-uri mici si serverele dedicate sunt mult prea scumpe. Din fericire oferta de gazduire web nu este limitata la aceste doua optiuni. Serverele virtuale private (VPS) combina beneficiile unui server dedicat cu preturile reduse ale gazduirii partajate. Un server virtual imparte aceleasi resurse fizice cu alte servere virtuale situate pe aceeasi masina, insa fiecare dintre acestea functioneaza independent. Asta inseamna ca un server logic (virtual) are propriul sistem de operare independent si poate fi restartat fara a afecta in vreun mod vecinii situati pe aceeasi masina fizica.
Preturile de pornire pentru un abonament VPS lunar pleaca de la 20$ si vor depinde de resursele alocate si de licentele panoului de control sau al sistemului de operare. Astfel gazduirea pe servere virtuale private este potrivita site-urilor de dimensiuni medii si mari, cu multi vizitatori sau care ruleaza scripturi ce necesita resurse mai multe decat poate oferi un pachet de gazduire partajata.