Join US!

30 iunie 2011

Vagabondul milionar

Slumdog Millionaire poster.jpg
Vagabondul milionar[1] (en. Slumdog Millionaire) este un film de lung-metraj regizat de Danny Boyle şi Loveleen Tandan,[2] după un scenariu scris de Simon Beaufoy, adaptare după romanul Q & A al indianului Vikas Swarup. Filmul a fost marele câştigător al Premiilor Academiei Americane de Film pentru anul 2008, câştigând premiul pentru cel mai bun film şi la alte şapte categorii.
Sinopsis
Acţiunea se desfăşoară în India, şi este povestea lui Jamal, un tânăr vagabond din mahalalele Mumbaiului care participă la varianta indiană a concursului Vrei să fii milionar? şi ajunge mult mai departe decât s-ar fi aşteptat, trezind suspiciunile prezentatorului emisiunii şi ale poliţiei. De-a lungul filmului, se arată cum a ajuns Jamal să ştie răspunsurile la întrebări şi cum s-a înscris la emisiune în speranţa de a o regăsi pe Latika, prietena lui din copilărie. Premiera filmului pe marile ecrane a avut loc la 22 ianuarie 2009 la Mumbai şi pe 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii.[3]
Primirea filmului. Distincţi
Premiera filmului pe marile ecrane a avut loc la 22 ianuarie 2009 la Mumbai şi pe 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii.[3] Făcând aluzie la felul în care sunt formulate întrebările în jocul Vrei să fii milionar?, criticul Jason Buchanan (site-ul allmovie) rezumă tipicul filmului în următorul fel: „Ce fel de film este «Vagabondul milionar» de Danny Boyle: a) povestea pilduitoare a unui om umil; b) o viziune jignitoare asupra unui copil al străzii din Mumbai; c) o poveste romantică cu accente de tragedie şi biruinţă; d) o dramă mişcătoare despre nelegiuirea rivalităţii dintre fraţi? Vă daţi bătut? «Vagabondul milionar» însumează toate acestea şi multe altele pe deasupra.” (site-ul acordă filmului patru stele din cinci).[4] Filmul a fost nominalizat la zece categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film şi a câştigat la opt dintre ele, şi anume la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună adaptare, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră, şi Cea mai bună compoziţie originală. A câştigat şi cinci Premii ale Criticilor BFCA, patru Globuri de Aur, şi şapte Premii BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun film.