Join US!

30 iunie 2011

Caiac canoe

Caiac Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Cuprinde două ramuri sportive, care îşi iau numele de la tipurile de ambarcaţiuni folosite: caiac[1][2] şi canoe[3]. Fiecare are tehnici specifice, istoric propriu, probe şi reguli diferite. Practicarea lor necesită o bună pregătire fizică, multă forţă, echilibru, ritm dinamic, rapiditate şi precizie în execuţie, îndemânare şi coordonare în mişcări. Iniţierea poate începe de la vârsta de 12-14 ani, pentru caiac, şi ceva mai târziu pentru canoe. Activitatea competiţională este permisă de la vârsta de 16 ani.
Caiac
Este o ambarcaţiune sportivă cu unul sau mai multe posturi de vâslit, ascuţită la ambele capete, cu suprafaţa de alunecare netedă sau în clinuri, şi care este condusă cu un tip de vâsle nefixate numite padele, din poziţia aşezat. Padela este un tip de vâslă prevăzută cu pale la ambele capete. Tehnica de vâslit pentru caiac foloseşte padela, ţinută cu mâinile în zona de mijloc, cu care se execută prin apă tracţiuni alternative de o parte şi de alta a caiacului, pentru a se asigura înaintarea. Direcţia se păstrează cu ajutorul unei cârme dirijate cu picioarele, printr-un sistem de cabluri şi levier. Sportivul vâsleşte din poziţia aşezat în barcă, pe un scăunel special, cu picioarele întinse, uşor îndoite din genunchi, şi cu talpa sprijinită pe sistemul de cârmă.
Canoe
Este o ambarcaţiune sportivă fără cârmă, cu unul sau mai multe posturi de vâslit, construită simetric, cu prora şi pupa ascuţită şi înălţată, care este condusă cu un tip de vâsle nefixate numite pagaie, din poziţia în genunchi. Pagaia este un tip de vâslă prevăzută la un singur capăt cu o pală care intră în apă. Tehnica de vâslit pentru canoe foloseşte pagaia, care se ţine cu o mână aproape de pală şi cu cealaltă de capătul opus. Canoistul vâsleşte cu o singură pagaie, din poziţia stând într-un genunchi, pe o perniţă specială, cu laba piciorului respectiv sprijinită pe un dispozitiv fix. Din aceasta poziţie execută tracţiuni prin apă cu pagaia pe o singură parte a ambarcaţiunii, pentru înaintare şi cârmuire. În probele de canoe dublu canoiştii stau unul în spatele celuilalt, îngenunchiaţi fiecare pe alt picior, astfel încât să-şi poată manevra simultan pagaiele, fiecare pe altă latură a canoei.