20 mai 2011
Pupaza
Pupăza (Upupa epops) este unica pasăre din familia Upupidae, ordinul Coraciiformes.
Totuşi, în taxonomia Sibley-Ahlquist, pupăza este clasificată într-un ordin separat, Upupiformes. Este singurul membru extant al familiei, deşi păsările care sunt considerate acum subspecii, precum pupăza africană U. e. africana, au fost tratate ca specii diferite.
Pupezele sunt larg răspândite în Europa, Asia şi Africa de nord, dar şi în sudul Saharei şi Madagascar. Cu excepţia celor din Sudului Africii, pupezele migrează la tropice în timpul iernii.
Habitatul lor este reprezentat de spaţiile cultivate deschise, cu iarbă scurtă. Îşi petrec mult timp pe sol, vânând insecte şi viermi.
Pupăza are o lungime de 25–29cm, cu o anvergură a aripilor de 44–48cm. Această pasăre este neconfundabilă, mai ales din cauza zborului haotic, asemănător unui fluture gigactic. Creasta este erectilă, dar în principiu ţinută închisă.
Sunetul produs de ele este trisilabic "pu-pu-pu", fapt ce a dat naştere numelui comun şi celui ştiinţific.
Cuibul este o gaură într-un copac sau într-un perete. Acesta tinde să conţină o cantitate mare de fecale şi miroase foarte urât, ca protecţie împotriva prădătorilor. Pupezele care au pui sunt capabile la aruncarea de fecale pe intruşi.
Pupăza gigant, U. antaios, acum extinctă, a trăit pe insula Sf. Elena.