Utilizări medicinale
Chiar dacă este un aliment, calităţile sale terapeutice sunt cunoscute încă din timpuri străvechi. Plinius cel Bătrân îl recomandă în bolile de stomac, iar ceva mai târziu, călugăriţa Hidelgard von Bingen recomandă mărul contra migrenelor, a durerilor de ficat şi de splină. Mărul are acţiune tonică, diuretică, uricolitică, depurativă, antiseptică, intestinală, hipocolesterolemiantă şi laxativă. Este indicat în astenie, surmenaj, convalescenţă, graviditate, anemie, reumatism, gută, litiază urică, hepatită, colibaciloză, stări febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet şi altele. Trebuie să ţinem cont de faptul că partea comestibilă a mărului este de fapt receptaculul(o prelungire a codiţei) iar fructul în sine este ceea ce se numeşte în termeni populari "cotor", parte care în cele mai multe cazuri nu este comestibilă.