Join US!

28 aprilie 2011

Box


Box
Boxul (sau pugilismul) este un sport martial stravechi (probabil cel mai vechi sport martial,cu origini preistorice), în care doi concurenţi, cu greutăţi similare, luptă cu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numite runde. Victoria este obţinută in urma puctelor date pentru lovituri de catre juriu sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt şi nu reuşeşte să se ridice înainte ca arbitru să termine de numărat până la 10 (engleză Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (engleză Technical Knockout sau TKO).
Clasificarea în funcţie de vârstă:
1. Boxeri şi boxeriţe având între 17 şi 34 de ani, în categoria „Elite” ( Seniori )
2. Boxeri şi boxeriţe având 17 şi 18 ani, în categoria „Tineret”
3. Boxeri şi boxeriţe având 15 şi 16 ani, în categoria „Juniori”.
4. Vârsta unui boxer se stabileşte pe baza anului său de naştere.
5. Toate competiţiile destinate şcolarilor şi altor grupe de vârste mai mici se stabilesc numai la nivel naţional şi continental. Vârsta acestor grupe nu va fi mai mare de 14 ani. Nivelele de vârstă pentru aceşti boxeri care participă la asemenea competiţii nu vor fi mai mari de 2 ani.
Clasificarea în funcţie de greutate:
1. Pentru bărbaţi la categoriile „Elită” şi „Tineret” – 11 categorii de greutate după cum urmează: 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, 91+kg.
2. Pentru femei la categoriile „Elită” şi „Tineret” – 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg şi 86 kg.
3. Pentru femei la categoriile „Elită” şi „Tineret” . 11 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 81+ kg (în vigoare numai de la 1 ianuarie 2009).
4. Pentru juniori şi junioare: 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg şi 80+.
Tipul de lovituri nepermise:
1. Lovirea sub centură, ţinerea, împiedicarea, lovire cu piciorul sau genunchiul
2. lovituri cu capul, umărul, antebraţul, cotul, strangularea adversarului şi apăsarea cu braţul sau cotul a feţei adversarului, apăsarea capului adversarului înapoi peste corzi.
3. lovirea cu mănuşa deschisă, cu partea interioară a mănuşii, cu încheietura sau latul mâinii.
4. loviturile pe spatele adversarului şi în special orice lovitură pe ceafă sau pe spatele capului sau în zona rinichilor.
În cazul in care adversarul este doborat (trimis la podea), arbitrul va începe imediat să numere secundele. Când boxerul este la podea, arbitrul va număra de la unu la opt, dacă boxerul este gata şi va număra de la unu la zece dacă boxerul se află în continuare la podea, cu pauze de o secundă între numere şi va indica fiecare secundă cu mâna astfel încât boxerul care a fost trimis la podea să cunoască numărătoarea. Înainte de a se număra „unu”, trebuie să treacă o secundă între momentul în care boxerul a fost trimis la podea şi momentul anunţării „unu”. Dacă adversarul nu se duce în colţul neutru la comanda arbitrului, arbitrul va opri numărătoarea până ce adversarul se va duce. Numărătoarea va continua apoi din momentul în care a fost întreruptă.
Concurentul care nu dă ascultare instrucţiunilor arbitrului, care acţionează împotriva regulamentului de box, boxează într-o manieră nesportivă sau comite faulturi poate fi, la discreţia arbitrului, atenţionat, avertizat sau descalificat, Dacă un arbitru intenţionează să avertizeze un boxer, va opri meciul şi va explica încălcarea. Arbitrul va arăta apoi spre boxer şi spre fiecare din cei cinci judecători. Un arbitru care a acordat un avertisment pentru un anumit fault, de exemplu pentru ţinere, nu mai poate da o atenţionare pentru acelaşi tip de greşeală. O a treia atenţionare pentru acelaşi tip de fault va duce în mod obligatoriu la acordarea unui avertisment. Numai trei avertismente pot fi date aceluiaşi boxer într-un meci. Cel de-al treilea avertisment aduce automat descalificarea. Punctele valabile: În fiecare repriză, un judecător va acorda puncte fiecărui boxer, în funcţie de numărul de lovituri obţinute de fiecare. Pentru ca o lovitură să aibă valoare de punctaj, ea trebuie să ajungă, fără a fi blocată sau apărată, direct cu partea articulaţiilor degetelor din mănuşa închisă, de la oricare mână, pe oricare parte frontală sau laterală a capului sau trupului deasupra centurii. Valoarea loviturilor punctate într-un meci va fi stabilită la sfârşitul acelui meci şi va fi trecută în contul boxerului care a avut un rezultat mai bun în funcţie de gradul de superioritate. Acordarea punctelor se va face pe baza următorului principiu: un punct pentru fiecare lovitură corectă. Punctele sunt înregistrate când cel puţin 3 (trei) din cei 5 (cinci) judecători înregistrează simultan o lovitură care după părerea lor a ajuns corect pe „suprafaţa ţintă”. Nu se vor acorda puncte în plus pentru doborarea adversarului.