Un calculator portabil electronic este un calculator atât de mic încât poate fi luat cu sine și folosit peste tot: la birou, în laborator, la școală și universitate, dar și în tren, pe stradă, la cofetărie etc. Acest articol se ocupă numai de calculatoarele portabile electronice; cele mecanice, electromecanice sau de altă natură, chiar dacă sunt portabile, nu fac subiectul articolului.
Calculatorul portabil are dimensiuni mici, comparabile cu gențile diplomat sau deseori și mai mici, este ușor de transportat și prezintă și avantajul că poate fi alimentat timp de ore în șir de la acumulatoare înglobate, sau și de la un adaptor pentru rețeaua de curent electric alternativ. La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri și invenții. Calculatoarele mici și portabile sunt la ora actuală foarte răspândite, fiind accesibile ca preț chiar și persoanelor particulare. Tendința de miniaturizare și ieftinire permanentă este un semn al progreselor tehnologice din domeniu. Tipurile constructive cele mai răspândite de calculatoare portabile sunt, în ordinea de la mare la mic: laptop (poate fi un computer personal de tip PC), se pune pe masa de lucru sau pe genunchi. Notebook (eventual de tip PC),All-in-One (eventual de tip PC),sub-notebook (eventual de tip PC),netbook (eventual de tip PC), tabletă, de ex. Apple iPad și multe altele. smartphone - telefoane mobile celulare multifuncționale, dotate cu procesor miniaturizat rapid, memorie, sistem de operare, ecran sensibil la atingere, acces la Internet etc. Deși pot oferi o mare gamă de aplicații, nu sunt considerate calculatoare propriu-zise.
Calculatoare de buzunar, cele mai multe neprogramabile,
calculatoare foarte simple, integrate de ex. într-un ceas de mână sau în telefonul mobil. Prin contrast, calculatoarele imediat mai mari decât laptop, și deci neportabile ci doar transportabile, sunt cele de tip desktop, numite astfel deoarece se pot pune pe masa de lucru. O altă variantă constructivă de calculatoare transportabile sunt cele de tip "tower" (turn), care se așează de obicei sub masa de lucru, pe podea. În sfârșit, pentru a completa lista, companiile și instituțiile folosesc de obicei calculatoare și servere mari sau foarte mari, dar și foarte rapide, care eventual necesită și încăperi proprii speciale, securizate și climatizate - centrele de calcul.