Astazi, orice persoana care utilizeaza un dispuzitiv electronic portabil, cu siguranta ca a intalnit cardurile de memorie flash. Pe piata in total sun prezente cinci formaturi de baza, trei dintre care au un standard deschis (CompactFlash, SecureDigital si MultiMediaCard) si doua cu standard inchis (MemoryStick (Sony, Samsung) si xD-Picture (Olympus, Fuji)). Insasi faptul ca standartul acestora este deschis a permis primelor doua formaturi - CompactFlash si SecureDigital sa castige o popularitate enorma, printre utilizatori si sa umple piata de carduri de memorie cu variantele sale, propuse de diferiti producatori. Sa clarificam particularitatile acestor formaturi, sa “revizuim” trecutul lor si facem previziuni pe viitor – este scopul acestui articol.
CompactFlash: mai intai au fost cuvintele…
Istoria crearii standardului
La aparitia memoriei flash, producatorii de dispozitive electronice au primit posibilitatea, fara mari probleme si cheltuieli, sa-si doteze produsele cu noile tipuri de medii de stocare. Avantajele erau evidente – consumul energetic redus, siguranta inalta (din cauza lipsei pieselor mobile) si rezistenta la mediul inconjurator si sarcini. Insa, principala problema era dimensiunea acestora. In piata se intensifica cererea pentru dispozitive cat mai mic, dimensiunea carora nu permitea utilizarea memoriei flash voluminoase, executat conform standardului ATA-Flash.
A aparut idea de a crea un nou format de memorii flash, care va avea dimensiuni reduse si in acelasi timp, compatibil cu sloturile PCMCIA existente, fapt care in principiu insemna compatibilitatea cu comenzile ATA/ATAPI.