Join US!

22 mai 2011

Randunica de mare

Rândunicile de mare (Sternidae) sunt o familie de păsări care aparţin de ordinul pescăruşilor (Charadriiformes). Deoarece sunt asemănătoare cu rândunicile au mai fost numite rândunici de mare, de unii au fost încadraţi în familia Laridae, fiind însă mai mici şi mai supli ca pescăruşii. Păsările sunt păsări migratoare tipice, care trăiesc răspândite în regiunile de coastă de la tropice până în regiunile arctice. Familia cuprinde 8 genuri cu 45 de specii. In România trăieşte Chira mică (Sterna albifrons) este cea mai mică specie a ordinului. Ea cloceşte pe litoral şi în Delta Dunării, iernează în Africa Centrală pe ţărmul Oceanului Indian.
Caractere morfologice
Sternidaele sunt mai mici ca pescăruşii, ele având mărimea corporală între 24 - 40 cm. Sunt păsări suple şi spre deosebire de pescăruşi au aripile mai înguste şi coadă bifurcată ca rândunicile. Penajul păsărilor este în general alb cu negru, mai multe specii au o pată neagră pe cap.
Arealul de răspândire
Cele mai multe specii trăiesc pe litoralul mărilor, unele specii trăind însă şi pe malul apelor în interiorul continentelor. Păsările în timpul migraţiei parcug până la locul de iernare distanţe enorme.
Mod de viaţă
Păsările au cuibul frecvent în colonii mari pe sol sau pe stânci. Cuiburile sunt aşezate unul lângă altul ele fiind de regulă numai o gaură în pământ. Sternidaele de pe malurile apelor continentale construiesc cuiburi mici aşezate des pe vegetaţii acvatice plutitoare. Rândunicile de mare înoată rar, hrana care constă din peştişori o procură prin plonjare în apă. Majoritatea sunt bune zburătoare. Unele specii migrează iarna de pe litoralurile din Europa Centrală peste 40.000 km [1]până în emisfera sudică în Antarctica, ca vara să se reîntoarcă în nord.