Join US!

28 mai 2011

Paunul

Păunul asiatic (Pavo cristatus) este o pasăre din familia fazanilor (Phasianidae), ordinul Galliformes. Păunul asiatic sau păunul albastru poate fi considerat o pasăre decorativă, masculul are un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai. In prezent păsările trăiesc şi sub fomă domestică răspândite pe tot globul.
Răspândire
In forma sălbatică păunul populează unele ţinuturi din India, Pakistan şi Sri Lanka, unde trăieşte în cârduri mari, preferând regiunele deluroase şi luminişurile în apropiere de apă din pădurea ecuatorială. Păunul poate fi văzut şi în parcuri, deoarece este o pasăre sedentară care preferă să nu-şi părăsească locul.
Hrana
Păsările pornesc în căutare de hrană dimineaţa devreme şi seara în timpul amurgului, hrana lor fiind constituită din şerpi tineri, ele sunt foarte preţuite în India, deoarece consumă şi cobrele tinere.
Aspect
Din punct de vedere al aspectului morfologic are penajul frumos colorat. Masculul este albăstrui-siniliu pe piept şi gât, brun dechis pe aripi, penele din coadă sunt foarte lungi, având pe ele un desen multicolor, desen numit „ochi de păun”. Femele sunt mai puţin colorate, la ele predomină culoarea brun-deschis.
Împerecherea
In timpul împerecherii masculii îşi răsfiră penele cozii într-un evantai. Aceasta fiind un mijloc vizibil de marcare a revirului său în timpul perioadei de reproducţie. De îngrijirea puilor se ocupă numai femela.
Altele
Păunul a fost adus ca pasăre decorativă deja cu 4000 de ani în urmă în bazinul mediteran.Păunul este pasăre mitologică, în Grecia, India şi Sri Lanka. Carnea de păun a fost servit ca delicatesă în Egiptul Antic, sau în Roma Antică.