Join US!

28 mai 2011

Fragul

Fragul - denumire ştiinţifică Fragaria vesca, denumire populară agrange, buruiană de fragi, căpşuni de pădure, fragi de pădure, frăguţă sălbatică, fronză, vărăguţe,fragi-de-cîmp,
Răspîndirea
Specie cu un areal mare de răspîndire ,cuprizînd Eurasia ,Nordul Africii ,America de Nord şi de Sud .
Ecologia
Plantă mezotermofită ,helio-sciadofită eutrofă care creşte îndeosebi în zona pădurilor de stejar - etajul molidului , la marginea pădurii , în ochiuri de pădure, poieni şi fâneţe recente .
Utilizarea
Fructele sunt consumate proaspete sau sub formă de magiunuri, dulceţuri .Fragul este renumit pentru gustul deosebit de parfumat al fructelor mici, asemănătoare cu căpşunul.Fructele conţin mucilagii, pectine ,glucide ,vitaminele A ,B1, B2,PP, şi C acid salicilic ,antocianidina,protide,lipide ,taninuri,acizi organici ,săruri minerale de potasiu ,sodiu ,calciu ,magneziu ,fier ,fosfor.Frunzele conţin taninuri elagice ,fragarol,cvercetol ,cvercitrină,citrol,săruri minerale ,ulei volatil ,zaharuri,vitamina C ,acizi organici (citric,malic)