Join US!

22 mai 2011

Cimpazeul

Termenul cimpanzeu desemnează două specii de maimuţe, genul Pan, familia hominidelor, ordinul primate. Aceste antropoide din Africa ecuatorială sunt animalele cele mai apropiate fizic şi genetic de specia umană.
Descriere
Un cimpanzeu adult atinge o înălţime cuprinsă între 0,9 şi 1,7 m, în poziţie verticală. Greutatea la mascul este de 35-70 kg, iar la femelă 25-50 kg. Cimpanzeii pot trăi până la 40 de ani în sălbăticie, iar în captivitate pot ajunge până la 60 de ani.
Locomoţia
În căutarea hranei, cimpanzeul se poate deplasa şi pe jos, totuşi preferă deplasarea prin copaci. În cazul deplasării terestre, foloseşte toate cele patru membre (deci nu biped ca omul!), cu degetele uşor îndoite, astfel încât greutatea corpului să fie susţinută de falanga a doua şi a treia a degetelor. În copaci se caţără utilizând toate membrele sau, prin pendulare, agăţându-se cu ajutorul membrelor superioare.
Hrănirea
Cimpanzeii sunt omnivori şi au un ritm de viaţă diurn. Ei consumă circa două sute de tipuri de frunze şi fructe, dar şi termite, furnici, miere, păsări şi chiar unele mici mamifere.
Reproducerea
Femela poate naşte în orice perioadă a anului. Durata ciclului menstrual este de 35-45 zile, din care şase zile reprezintă perioada de fertilitate, interval marcat de apariţia unei turgescenţe în zona genitală.