Join US!

26 mai 2011

Caisul

Caisul (Prunus armeniaca, în Latină, sinonim Armeniaca vulgaris Lam.) e o specie de Prunus, clasificat împreună cu prunul în subgenul Prunus. Aria de răspîndire nativă e oarecum nesigură datorită cultivării extensive încă din preistorie, dar cel mai probabil e originar din nordul şi vestul Chinei si Asiei centrale, posibil deasemenea Coreea şi Japonia.[1][2] Caisul (Prunus armeniaca), este un pom fructifer, ce aparţine de familia Rosaceae, genul Prunus.
Morfologie
Caisul este un pom de mărime mijlocie cu o coroană largă şi deasă. Frunzele au formă lanceolată cu o lungime medie de 8 cm. Florile sunt de culoare albă sau rozalie. Fructele cărnoase care pot fi acoperite de peri, sunt de culoare galben portocalie, cu nuanţe roşii, au în centru un sâmbure dur.
Areal de răspândire
Caisul provine din China de Nord, regiune situată aproape de graniţa cu Rusia. În Armenia, de unde este cunoscut ca „Prunus armeniaca”, va ajunge numai peste 3000 de ani, după ce a apărut deja în regiunile din Asia Centrală. Caisul va fi adus de romani în Anatolia şi Europa. Regiune tradiţională pentru cultivarea caisului este Câmpia Ungară care a fost extinsă în perioada ocupaţiei otomane. Caisul fiind adecvat pentru regiuni calde cu climă uscată, a început prin secolul XIX cultivarea lui în regiunile nisipoase de deşert, ca Spania şi Italia, fiind cultivat de asemenea în Tirol, Wachau, cantonul Wallis (Elveţia). Dar cele mai mari culturi de cais se află în regiunea Malatya (Turcia) pe cursul superior al Eufratului.